Linkovi

Buš namerava zatvoriti Gvantanamo uz određene preduslove


Administracija američkog predsednika Džordža Buša ne namerava da uskoro ukine zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi, uprkos zahtevima nekih članova Kongresa i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Portparol Bele Kuće Dejna Perino je izjavila da je sastanak o zatvoru Gvanatanamo u petak bio otkazan jer, kako je rekla, «još nema potrebe za takvim sastankom.» Perino je demantovala izveštaje medija da je administracija blizu donošenja odluke da zatvori Gvanatanamo.

''Na tom sastanku se ne bi doela nikakva konkretna odluka o zatvoru Gvantanamo. Mi imamo ljude koji svakodnevno rade na tom problemu.''

Perino je ponovila da predsednik Buš namerava da zatvori Gvantanamo kada se ispune neki preduslovi, kao što je vraćanje nekih zatvorenika u njihove zemlje. Administracija je pod neprestanim kritikama i pritiskom zbog tog zatvora. Tokom nedavnog pretresa u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa, vodja demokratske većine u Predstavničkom domu Steni Hojer je izjavio da je Gvantanamo narušio američki ugled u svetu.

''Ovo pretres je važan korak ka rešenju problema koji je pogrešno vođen i koji je naneo štetu reputaciji Sjedinjenih Država u svetu.''

Pomenuti vojni zatvor, u kome se zatvorenici podvrgavaju isleđivanju, otvoren je 2002. godine u američkoj pomorskoj bazi na obali Kube. Administracija predsednika Buša tvrdi da je tamo trenutno zatvoreno 375 članova terorističkih organizacija Al-Kaida i Talibana. Medju njima je i Kalid Šeik Mohamed, koji je priznao da je bio mozak iza terorističkih napada na Svetski trgovinski centar, 11. septembra, 2001. godine.

Bušova administracija tvrdi da osumnjičeni teroristi moraju da ostanu zatvoreni do kraja rata protiv terorizma, bez prava i pristupa sudskom sistemu koje imaju drugi zatvorenici u Americi. Kritičari pak optužuju administraciju za povredjivanje ljudskih i zakonskih prava. Direktor grupe za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, Tom Malinovski, izjavio je da Gvantanamo narušava američki moralni autoritet, ohrabruje neprijatelje i potkopava borbu protiv terorizma.

''Svaki pojedini zatvorenik u Gvantanamu predstavlja problem za Sjedinjene Države. Gvantanamo je sramna i potpuna propast. On šteti Americi više nego što joj koristi. Jedino rešenje je da se on zatvori.''

Od osnivanja zatvora bilo je optužbi o zlostavljanjima, a četiri zatvorenika su počinila samoubistva. Ali pravni savetnik Stejt Departmenta, Džon Belindžer, kaže da mnogi kritičari Gvantanama nisu ponudili ubedljivu alternativu za opasne zatvorenike koji su trenutno u tom zatvoru.

XS
SM
MD
LG