Linkovi

Predstavnici vlade upozoravaju da vazdušni prostor postaje sve zagušeniji


Predstavnici američke vlade i poslovnih kompanija upozoravaju da američki vazdušni prostor postaje sve zagušeniji. Tehnološka rešenja koja bi mogla da učine vazdušni saobraćaj bezbednijim i ekonomičnijim su dostupna, ali za sada nastojanja da se situacija poboljša napreduju veoma sporo.

Analitičari avio industrije kažu da kontrolori leta u svakom trenutku u proseku prate 5.500 aviona u vazdušnom prostoru SAD i da će se taj broj utrostručiti do 2025. Piter Dumont je predsednik Udruženja kontrolora leta.

«Potrebno je da preduzmemo korake kako bi do 2015. ili 2020. imali novi sistem koji će moći da apsorbuje porast saobraćaja.»

Početkom juna loše vremenske prilike u Atlanti, u Džordžiji, dovele su do otkazivanja više stotina letova. Kao posledica, došlo je do zastoja i na aerodromima u Nju Džerziju, Njujorku i drugde.

«Rekao bih da je to globalni problem, ali je ovde kod nas više izražen zato što imamo intenzivniji vazdušni saobraćaj nego bilo gde drugde, ali će se taj problem dalje širiti globalno,» kaže Piter Dumont.

Analitičari avio saobraćaja kažu da sistem kontrole leta mora neodložno da se modernizuje. Nebo je prepuno aviona, avioni su prepuni putnika, a radarski sistem koji ih prati datira još iz 60-ih godina prošlog veka. Pilot Keren Li se slaže da je došlo vreme za promene.

«To je otprilike kao da vozite kola sa povezom na očima.» kaže ona.

Li pilotira avionima jedne špediterske kompanije koja eksperimentiše sa satelitskom tehnologijom umesto radara. Radari šalju signal svakih 12 sekundi, ali on može da bude blokiran zbog planinskih lanaca ili oluja. Medjutim, sa satelitskim sistemom za globalno pozicioniranje, pilot i kontrolori leta mogu svakog trenutka da imaju tačne podatke. Bejzil Barimo radi za udruženje vazdušnog saobraćaja.

«Tim putem možemo da dobijemo veoma precizan položaj svakog aviona,» kaže on.

On smatra da bi to omogućilo avionima da bezbedno lete na medjusobno bližim putanjama i da lete direktnije izmedju dve tačke. Evo šta o tome misli pilot Keren Li.

«Time bismo mogli da uštedimo dosta goriva, kao i da smanjimo emisije gasova iz avionskih motora.»

Ponovo, Piter Dumont iz Udruženja kontrolora leta.

«Promene su neodložne jer ćemo u protivnom imati zagušenje na svim aerodromima. Prošla godina je bila najgora do sada u pogledu kašnjenja, ali biće još gore. Ako nastavimo kao do sada, 2025. to će nas koštati 50 milijardi dolara,» kaže Dumont.

Američki kongres želi da avio kompanije snose deo tih troškova, dok one tvrde da nemaju sredstva za to. U medjuvremenu, putnici bi, izgleda, trebalo da se pripreme na duža čekanja na aerodromima.

XS
SM
MD
LG