Linkovi

Teme sastanka američki protivraketni štit u Evropi i status Kosova


U Kenebankportu, u američkoj državi Mejn, predsednik SAD Džordž Buš i ruski predsednik Vladimir Putin pokušaće danas u neformalnom susretu da prevaziđu razlike u mnogim pitanjima, uključujući Kosovo. Status Kosova i planovi za razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi biće među glavnim temama dvodnevnog neformalnog sastanka Buša i Putina u porodičnom letnjikovcu američkog predsednika.

Savetnik ruskog predsednika za međunarodnu politiku Sergej Prihotko najavio je uoči tog značajnog sastanka da će Putin insistirati da se nastave pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova. SAD smatraju da je pitanje Kosova neophodno što pre rešiti davanjem nadgledane nezavisnost, dok se Rusija tome protivi i insistira na nastavku pregovora Beograda i Prištine bez unapred određenog ishoda, kako bi se postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane.

Sastankom u Mejnu će dominirati i pitanje razmeštanja američkog protivraketnog štita u češkoj i Poljskoj, čemu se Rusija protivi. Putin je na samitu G8 u Hajligendamu, u Nemačkoj, početkom juna predložio Bušu da se protivraketni sistem razmesti u Azerbejdžanu umesto u Evropi i da ga zajednički podignu Rusija i SAD. Buš i Putin će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i nuklearnim programima Irana i Severne Koreje.

Prema američkim izvorima ne očekuje se neki veliki rezultat od predstojeceg susreta, iako se i Buš i Putin nadaju da će zaustaviti dalje hlađenje odnosa dve zemlje. Moskovski list "Izvestija" isticao je uoči neformalnog samita da se već sama činjenica da se Buš i Putin sastaju može smatrati - uspehom.

Beograd: Susret Buš - Putin prekretnica u rešavanju statusa Kosova

Iako posmatrači smanjuju očekivanja od susreta američkog i ruskog predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina, srpski političari i dalje veruju da će to biti jedna od prekretnica u rešavanju statusa Kosova.

Premijer Vojislav Koštunica očekuje da dvojica predsednika čvrsto usmere rešavanje pitanja Kosova kroz nove pregovore kako bi se došlo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja koje će biti saglasno temeljnim načelima međunarodnog prava.

I ministar za Kosovo Slbodan Samardžić uveren je da će ruski predsednik Putin biti ubedljiv u zahtevu da se bez uslovljavanja i oročavanja nastave pregovori. Ministar Samardžić izrazio je nadu da će predsedavanje Portugalije Evropskom unijom u narednih šest meseci biti prilika da Unija revidira stav o Ahtisarijevom planu i uspostavi svoje jedinstvo oko Kosova.

A generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je da ne može da predvidi šta će se dogoditi ako dođe do priznavanja nezavisnosti Kosova mimo odluke UN i dodao da Komitet ministara SE još nije razmatrao tu mogućnost. Pošto su ga nedavno mediji u Srbiji nepotpuno citirali, Dejvis je naglasio da podržava teritorijalni integritet svih zemalja članica Saveta Evrope, pa i Srbije, osim ako UN ne odluče da promene granice.

XS
SM
MD
LG