Linkovi

Nivo bezbednosnih mera u Velikoj Britaniji podignut na "kritični" - najviši nivo


Policija je uhapsila tri osobe osumnjičene za terorizam, a četvrta je pod nadzorom policije u bolnici, posle udara zapaljenog automobila u terminal aerodroma u Glazgovu, u subotu, 30. juna, i dva sprečena bombaška napada u centru Londona. Skotland jard je saopštio da su dve osobe uhapšene u Česiru, u severnoj Engleskoj, u zajedničkoj akciji specijalaca iz Londona i Birmingema.

U Škotskoj su policajci uhapsili dvojicu muškaraca, od kojih je jedan bio u plamenu, nakon što je vozilo marke "džip čiroki udario u zgradu glavnog terminala aerodroma u Glazgovu. Zeleni "džip" je razbio staklena vrata na ulazu u terminal i zaustavio se nekoliko metara od putnika koji su čekali u redu. Policija i zvaničnici bezbednosti su objavili da su incidenti u Glazgovu i u Londonu, gde su u centru grada u petak, 29. juna, pronadjena dva automobila-bombe, očigledno povezani. U sva tri vozila pronadjene su velike količine nafte i gasa.

Haos koji je poslednjih dana zahvatio Veliku Britaniju, pokrenuo je strahovanja da su ovakve vrste bombaških napada, koje su postale česta pojava u Iraku, sada prešle u Evropu.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da Britanci moraju da shvate da je teroristička pretnja sa kojom se zemlja suočava "dugoročna i konstantna" i da stalno moraju da budu "obazrivi".

"Nećemo ustuknuti, nećemo biti zatrašeni i nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi naš britanski način života", poruka je koju je Braun uputio teroristima.

Prema njegovim rečima, istraga o incidentima beleži "značajan napredak", pošto su četiri osobe uhapšene.

Nivo bezbednosnih mera u Velikoj Britaniji podignut je danas na "kritični", najviši nivo, što ukazuje na neposrednu opasnost od terorističkih napada. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Džeki Smit rekla je su mere bezbednosti uvedene kao odgovor na tri, kako se sumnja, teroristička napada u Londonu i Škotskoj. Stručnjaci za terorizam kažu da ima nagoveštaja da su ti incidenti delo islamskih ekstremista koji su ili povezani sa Al kaidom ili im je ona nadahnuće.

XS
SM
MD
LG