Linkovi

Zemlje jugoistočne Evrope treba da poprave energetsku efikasnost


Zemlje jugoistočne Evrope treba da poprave energetsku efikasnost, kao i zakonsku regulativu za taj sektor, poručeno je sa sastanka savjeta ministara Energetske zajednice regiona koji je danas počeo u Bečićima.

Na otvaranju sastanka savjeta ministara Energetske zajednice regiona, resorni komesar Evropske komisije Andris Piebalgs istakao je da zemlje jugoistočne Evrope moraju popraviti energetsku efikasnost, kao i da mjere za to postoje, ali se ne koriste.

„Moramo koristiti više resursa, energiju suca, biomase, vjetra, kao i nove tehnologije, jednom riječju, sve izvore obnovljive energije“, kazao je Piebalgs.

Funkcionisanje zajednice treba da ojača saradnju zemalja JIE i popravi uslove za mir, stabilnost i ekonomski rast i van regiona, ocijenio je crnogorski premijer Željko Šturanović i dodao da je energija postala ključni uslov za dalji ekonomski napredak razvijenih i zemalja u razvoju.

„Zajednički problemi i ciljevi u oblasti energetike sve jače povezuju države i regione i upućuju ih na saradnju, jer je sigurnost u snabdijevanju energijom uslov suštinskog ekonomskog razvoja i socijalne stabilnosti“, smatra Šturanović.

Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović rekao je da je sektor energetike jedan od najznačajnijih pokretača nacionalne ekonomije.

„U tom kontekstu strategija razvoja energetike, koja je usvojena prošle sedmice, prepoznala je trenutno neiskorišćeni hidropotencijal kao glavnu mogućnost za razvoj novih investicionih projekata u energetici. Pored hidroenergije, ostali obnovljivi izvori energije - sunce, vjetar, biomasa, takođe predstavljaju značajnu mogućnost za razvoj malih i srednjih preduzeća“, kazao je Gvozdenović.

Skupu u Bečićima prisustvovao je i budući predsjedavajući Evropske komisije za energetiku i ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Popović.

XS
SM
MD
LG