Linkovi

Oli Hejnonen zadovoljan posetom nuklearnom reaktoru Jongbjonu


The head of the UN inspection team, Olli Heinonen, prior to his departure for Pyongyang at International Airport in Beijing, 26 Jun 2007" hspace=2 src="/serbian/images/afp_IAEA_korea_inspections_Heinonen_29jun07_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Šef delegacije inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju Oli Hejnonen rekao je da je zadovoljan posetom nuklearnom reaktoru Jongbjonu koji je Pjongjang pristao da zatvori u zamenu za ekonomsku pomoć.

"Posetili smo sva mesta koja smo planirali da vidimo", rekao je Hejnonen i naglasio da je "saradnja bila odlična".

Glavni inspektor IAEA smatra da u kompleksu Jongbjon treba da bude zatvoreno pet objekata. Petočlana delegacija IAEA, koja je u utorak došla u posetu Severnoj Koreji kako bi utvrdila uslove pod kojima bi inspektori nadgledali zatvaranje reaktora, vraća se u Pjongjang na nastavak razgovora sa zvaničnicima Severne Koreje.

Reč je o prvoj poseti inspektora IAEA od 2002. godine, kada su izbačeni iz zemlje, što potvrđuje da je Pjongjang sada spreman da konačno ispuni dato obećanje da će zatvoriti reaktor u zamenu za pomoć. Severna Koreja je, poslije više rundi multilateralnih pregovora, u februaru pristala da zatvori nuklearni reaktor Jongbjon u zamenu za ekonomsku pomoć, postepeno ukidanje trgovinskih sankcija i brisanje sa američkog spiska "otpadničkih" država koje sponzorišu terorizam.

Pjongjang je dosad odbijao da ispuni sporazum, tražeći da mu prethodno bude odblokirano 25 miliona USD iz banke u Makau, zamrznutih posle istrage o pranju novca koju je sprovelo američko ministarstvo finansija. Jongbjon je izgrađen je 80-ih godina i nalazi se sto kilometara severno od Pjongjanga. U njemu su nuklearni reaktor i postrojenje za preradu plutonijuma, u kojima se može proizvoditi materijal za izradu atomske bombe.

Japan i SAD kritikovali su, u međuvremenu, Severnu Koreju zbog toga što je između utorka i srede izvela probu raketa kratkog dometa.

XS
SM
MD
LG