Linkovi

Poraz imigracionog zakona zajednička tema većine naslovnica u SAD


Poraz imigracionog zakona za koji se zalaže predsednik Buš u Senatu zajednička je tema većine naslovnica u SAD, a pored toga još jedna priča je privukla nacionalnu pažnju. Kako prenosi Boston Gloub, Vrhovni sud je odbacio planove o rasporedjivanju učenika po školama na osnovu rase, kako bi se obezbedilo da svaka državna škola ima etnički mešovite razrede. Sud je obrazložio da planovi o desegregaciji u Sijetlu i Luisvilu, kakvi postoje i u nizu drugih škola širom SAD, predstavljaju disriminaciju prema učenicima - belcima, koji su zbog ograničenog broja mesta sprečeni da upišu škole svog izbora. Inače, odluka Vrhovnog suda je najnovija u nizu donetih tesnom većinom 5:4, koja pokazuje prevagu konzervativaca od kada su dva kandidata predsednika Buša ušla u najviši sud u zemlji.

Kada je reč o školama, ovih dana na delu je drugačija vrsta diskriminacije – ona prema “brzoj hrani”. Kako piše kalifornijski Modesto Bi, džinovski burito zvani “El Džefe”, odnosno “Šef”, sa energetskom vrednošću od 600 kalorija, već čitavu deceniju je omiljena hrana u školskim kafeterijama u Modesto Sitiju. Medjutim, uskoro on više neće biti dostupan djacima, piše dnevnik, podsećajući da od iduće nedelje sve državne škole u Kaliforniji moraju da sa svojih jelovnika povuku masnu, kaloričnu hranu, kao i poslastice I sokove sa puno šećera. To znači da više nema gaziranih sokova, krofni – i El Džefea. Umesto pomfrita iz friteze i burita, biće služeni sendviči sa šunkom i sirom, na crnom hlebu, a umesto gaziranih sokova – voda. Pica i hamburgeri nisu potpuno proterani ali su tanji, i drugačijeg sastava. Novi državni zakon propisuje da nijedno glavno jelo ne sme da ima više od 400 kalorija a prilozi – više od 250.

Na mnogim američkim naslovnicama danas su osvanule ljupke fotografije domaćih mačaka, kojima su ilustrovani izveštaji da su naučnici utvrdili kada je čovek pripitomio mačku, i zbog čega su one zadržale svoju polu-divlju prirodu. Kako piše Čikago Tribjun, naučnici su utvrdili da sve domaće mačke imaju zajedničkog pretka – odredjenu vrstu divljih mačaka sa Bliskog istoka koje i dalje žive u tom regionu. Smatra se da je mačka pripitomljena pre više od 9.000 godina, nasuprot dosadašnjem ubedjenju da su je pripitomili stari Egipćani pre 4.000 godina. Uprkos stolećima života uz ljude, mačke su zadržale genetske sličnosti sa svojim divljim rodjacima, izmedju ostalog sklonost ka lovu, što objašnjava njihovu izvesnu distanciranost od čoveka, piše dnevnik iz Ilinoja.

Čitaoce koje brinu problemi gladi i siromaštva u svetu verovatno je uzrujao članak objavljen u današnjem OC Postu iz Santa Ane u Kalifroniji, o trendu koji vlada medju američkim bogatašima kada je reč o ugadjanju kućnim ljubimcima. Privilegovani psi i mačke, koji verovatno nisu ni svesni toga, imaju svoje ormane i kutije sa skupocenim ogrlicama… Vlasnici im više ne kupuju samo hranu i igračke, nego troše neverovatne sume na kozmetičke operacije, akupunkture, masaže, organsku hranu, I hotele. Samo u Orindž Kauntiju u proteklih 18 meseci je otvoreno 15 prodavnica, banja I hotela za kućne ljubimce, ali ta moda ne vlada samo u Kalirofniji. Na Menhetnu jedna noć u “predsedničkom apartmanu” hotela za pse “Ritzy Canine” košta 175 dolara, piše OC Post.

XS
SM
MD
LG