Linkovi

Policija uspešno deaktivirala bombu u parkiranom automobilu u centru Londonu


Britanska policija uspešno je deaktivirala danas bombu sakrivenu u parkiranom automobilu u centru Londonu i pokrenula je antiterorističku istragu o tom događaju. Londonska policija je saopštila da su stručnjaci za eksploziv rano jutros pretražili automobil koji je bio parkiran u prometnoj ulici Hejmarket, u centralnoj četvrti u britanskoj prestonici. Portparol policije je potvrdio da je reč o bombi koja je uspešno deaktivirana. Britanski mediji javljaju da je očevidac, čuvar iz obližnjeg noćnog kuba, policiji prijavio da je video kako je vozač Mercedesom udario u kante za đubre, a potom pobegao sa mesta nesreće. Britanska TV stanica "Skaj Njuz'' je javila, pozivajući se na neimenovani izvor, da je bomba bila "potencijalno snažna" i da je u automobilu bilo boca sa gasom.

Policija je za saobraćaj zatvorila centralne ulice što je izazavalo velike gužve u Londonu. Ulica Hejmarket je, osim stanovnika Londona, prepuna turistima i u blizini je cirkusa Pikadili, u oblasti u kojoj su smeštene pozorišta, restorani i pabovi. Otkriće bombe u centru Londona dolazi pred obeležavanje dve godine od terorističkih napada na javni saobraćaj u Londonu, 7. jula 2005. godine, u kojima su poginule 52 osobe, što su ujedno i prvi napadi islamskih ekstremista u zapadnoj Evropi. Bomba je otkrivena nekoliko sati pošto je britanski premijer Gordon Braun imenovao novi kabinet, pošto je posle 10 godina Toni Bler otišao sa premijerskog mesta. Agencije podsećaju da je bomba nađena nekoliko sati pošto je novi britanski premijer Gordon imenovao vladu.

Posle današnje uzbune u Londonu, Njujork je pooštrio mere bezbednosti. Gradski zvaničnici su saopštili da policija uvodi dodatne mere u prometnim delovima grada i produžuje sve smene do večernjeg špica. Gradonačelnik Majkl Blumberg je rekao preko radija da će bezbednost biti povećana, ali da – kako se izrazio – to neće biti “ništa dramatično”. Blumberg je saopštio da njujorška policija imja svog stalnog predstavnika u Londonu koji zvaničnike u Njujorku izveštav o razvoju situacije.

Sunitski blok u iračkoj koalicionoj vladi suspenduje svoje učešće

Glavni sunitski blok u iračkoj koalicionoj vladi je saopštio da suspenduje svoje učešće u kabinetu u znak protesta zbog pravnog postupka protiv jednog od kolega, odnosno zbog izdavanja naloga za hapšenje ministra kulture Asada Kamala al-Hašimija, jednog od šest ministara iz sunitskog Usaglašenog fronta. Vlasti traže da se Hašimi uhapsi zbog sumnje da je pre dve godine organizovao atentat na jednog političara, a sunitski političari kažu da je optužba politički motivisana. ašimi se u međuvremenu krije. Za to vreme, američka vojska je saopštila da je u jučerašnjoj eksploziji bombe u južnom delu Bagdada, poginulo pet američkih vojnika. Vojska je saopštila i da su pobunjenici, posle eksplozije, otvorili vatru na vojnu patrolu. Komandant američkih snaga u Bagdadu, general-potpukovnik Džozef Fil Džunior, izjavio je da je jučerašnji napad bio organizovan na izuzetnom nivou, kakav je retko viđen tokom ovog rata. U medjuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je na osnovu današnje odluke donete sa 14 glasova za i nijednim protiv, prihvatio američko-britanski predlog za zatvaranje programa nadzora uklanjanja iračkog oružja za masovno uništavanje. Rusija je bila uzdržana. Komisija Ujedinjenih nacija za posmatranje, verifikaciju i inspekciju je uspostavljena 1999, sa zadatkom da potvrdi da je Irak uništio hemijsko i biološko oružje i prekinuo program razvoja nuklearnog oružja. Inspekori Ujedinjenih nacija su se povukli iz Iraka neposredno pre invazije 2003. Sjedinjene Države im nisu dozvolile povratak i vršile su pritisak da se komisija raspusti još od 2005.

Vrhovni sud odlučio da prihvati zahtev dvojice pritvorenika iz Gvantanama

Vrhovni sud SAD izmenio je svoju raniju odluku i odlučio da da razmotri žalbe pritvorenika u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo, na Kubi. Vrhovni sud je poslednjeg dana svog redovnog godišnjeg zasedanja odlučio da prihvati zahtev dvojice pritvorenika iz Gvantanama da američki federalni sud preispita njihov neograničeni pritvor. Vrhovni sud je odbacio istovetan zahtev u aprilu, ali je sada odlučio da razmotri takve zahteve trokom svog narednog zasedanja koje počinje u oktobu. Odluka Vrhovnog suda predstavlja udarac za Bušovu administraciju koja je zatražila da zahtevi pritvorenika iz Gvantanama budu odbačeni.

Stotine vatrogasaca i vojnika bore se sa ogromnim požarom u blizini Atine

Stotine vatrogasaca i vojnika uz pomoć aviona za gašenje požara, bore se sa ogromnim požarom u blizini Atine. Nacionalni park 25 kilometara severno od Atine je jedan od stotinu koji su goreli širom Grčke tokom desetodnevnog toplotnog talasa. Delovi grčke prestonice su poriveni oblakom dima. Nadležni kažu da je to najduži toplotni talas u novijoj istoriji Grčke. Zabeleženo je najmanje 12 smrtnih slučajeva od toplotnog udara, a temperatura je dostizala 46 stepei Celzijusa. Što se tiče drugih delova Evrope, u Rumuniji su od vrućine umrle 32 osobe, dok je požar u planinskom regionu na Kipru izazazvao evakuaciju dva sela. Na severu Engleske i u Velsu, višednevne padavine su izazvale katastrofalne poplave. Meteorolozi inače za naredne dane prdviđaju zahlađenje.

XS
SM
MD
LG