Linkovi

IBM sagradio novi superkompjuter


Američka kompjuterska korporacija Internešenel biznis mašins, poznatija po skraćenici Aj-bi-em (IBM), sagradila je novi superkompjuter sposoban da obavi tri petaflopa, odnosno tri hiljade triliona prostih matematičkih operacija u sekundi.

Poređenja radi, džepni kalkulator, u zavisnosti od brzine upisivanja brojeva, može da obavi oko desetak flopa u sekundi. Kada bismo želeli da jedan na drugi naslažemo prosečne laptop kompjutere sa ukupnim potencijalom jednakim novom superkompjuteru, stub bi bio visok 2 kilometra i 400 metara. Svaki procesor u ovoj mašini, nazvanoj Blu džin/Pe (Blue Gene/P), ima četiri posebna procesorska jezgra brzine 850 megaherca.

Na svakoj štampanoj ploči ugrađena su 32 takva procesora, a svako kućište sadrži 32 takve ploče. Sa 216 kućišta Blu džin ima ukupno 884736 procesorskih jezgra. Prva ovakva mašina biće smeštena u jednu od laboratorija američkog Sekretarijata za energetiku, gde će se koristiti za simulacije nuklearnih eksplozija.

Posle Sporazuma o opštoj zabrani nuklearnih proba, iz 1996. godine, koji je potpisalo 177 zemalja, Sjedinjene Države se u konstrukciji novih nuklearnih oruđa oslanjaju na kompjuterske simulacije, pokušavajući da uz pomoć matematičkih modela predvide ponašanje prilikom eksplozija. Ali matematički modeli koriste se i za mnoge druge simulacije u oblasti hemije, fizike, biologije, pa i u društvenim naukama - psihologiji, sociologiji i ekonomiji. Takođe se koriste za prognozu vremena.

XS
SM
MD
LG