Linkovi

Polt: Nema srpsko-američkog Kosovskog boja


Skup na Gazimestanu povodom obilježavanja Vidovdana je protekao mirno. U prisustvu nekoliko stotina Srba, dvojice ministara iz Vlade Srbije i velikog policijskog obezbeđenja održana je liturgija palim borcima u Kosovskom boju.

Zvanično, skupu nisu prisustvovali pripadnici takozvane “Garde cara Lazara”, koju je UNMIK proglasio paravojnom formacijom i zabranio joj prisustvo na Kosovu.

U manastiru Gračanica služena je Sveta arhijerejska liturgiju povodom Vidovdana.

Premijer Vojislav Koštunica iskoristio je proslavu verskog praznika Vidovdana i obeležavanje godišnjice Kosovske bitke da saopšti kako se trenutno vodi novi srpsko-američki boj za Kosovo.

Koštunica je za list Politika naveo da je u tom boju na jednoj strani autoritet velike svetske sile, a na drugoj Srbija koja ističe argument prava i ponovio da Kosovo ne može biti nezavisno sve dok u Ustavu Srbije piše da je ono njena teritorija i da Srbija čvrsto veruje da Rusija neće dozvoliti da se u Savetu bezbednosti otima teritorija Srbije. Rešenje kosovskog pitanja mora se naći u Savetu bezbednosti, a to znači saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije i to bi bila pobeda prava nad silom, smatra Koštunica.

Na ovakvu izjavu srpskog premijera reagovao je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt koji je poručio srpskom narodu da su Sjedinjene Američke Države prijatelj, a ne neprijatelj Srbije. Nema nikakve borbe ni boja ni ljutnje između dve zemlje, već samo neslaganja u nekim pitanjima, rekao je Polt. Za svaku bitku potrebne su dve strane, a u ovoj imate samo jednu, jer smo mi vaši prijatelji a ne neprijatelji, izjavio je Majkl Polt.

Analitičari smatraju da zaoštravanje odnosa između dve zemlje može da šteti jedino Srbiji. Bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić kaže da je Koštuničina izjava pre izraz frustracije nego ozbiljne politike, da ona samo može da šteti interesima Srbije i daje argumente onima koji smatraju da Kosovo više ne može biti u sastavu Srbije. Ta izjava pokazuje da Vlada nema ozbiljnu konzistentnu politku kada je u pitanju status Kosova, smatra Lazić.

Istoričar Nikola Samardžić tvrdi da Koštunica zaoštrava odnose sa SAD ne uspevajući da da konketan odgovor na pitanje šta bi se desilo kad bi se Amerikanci povukli sa Kosova i dopustili srpskoj vladi da uradi sa Kosovom šta hoće.

XS
SM
MD
LG