Linkovi

Senat blokirao Bušov plan imigracione reforme


Američki Senat je ponovo blokirao sveobuhvatni zakonski predlog o reformi imigracionog sistema, što je veliki poraz za predsednika Buša kome je to bilo prioritetno pitanje unutrašnjopolitičke agende. Jučerašnjim glasanjem u Senatu debata o tom zakonskom predlogu verovatno je odložena do posle predsedničkih izbora u novembru naredne godine. Saradnica Glasa Amerike Debora Tejt izveštava sa Kapitol Hila:

Senat je glasao - 46 “za“ prema 53 “protiv“ da se ograniči debata i glasa za zakonski predlog u načelu. U skladu sa senatskim regulama, potrebno je 60 glasova od 100, da se neki zakonski predlog stavi na glasanje. Pomenutom merom bile su predviđene oštrije mere za pograničnu bezbednost, program za sezonske radnike i momentalno pružanje legalnog statusa za, kako se procenjuje, 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama. Senator Ted Kenedi je bio ključni pobornik ovog zakonskog predloga.

”Godinu za godinom imamo porozne granice, godinu za godinom tolerišemo eksploataciju radnika, godinu za godinom gledamo ljude koji žive u strahu u okviru naših granica. Ovo je prilika da sve to izmenimo.“

Medjutim, Kenedijev apel nije bio dovoljan da se prevazidje opozicija, primarno od zakonodavaca iz predsednikove republikanske stranke. Oni tvrde da ovaj zakonski predlog ne pruža dovoljno dobro obezbedjenje granica te da će njime, obećanjem o državljanstvu, biti nagradjeni svi koji su ilegalno došli u zemlju.

Medjutim, mnoge demokrate i njihovi saveznici - radnički sindikati, takodje se protive toj meri, jer bi se, kako kažu, programom za sezonske radnike kreirala podklasa jeftine radne snage.

Senatori su primili brojne pozive raznih grupa koje se protive ovom zakonskom predlogu, u kojima je traženo da se ova reforma ne sprovodi u skaldu sa predloženim zakonom. To je očigledno urodilo plodom.

Predsednik Buš je reagovao na odluku Senata, tokom posete istočnoj državi Rod Ajlendu:

”Ilegalna imigracija je jedna od najvećih briga američkog naroda i propust Kongresa da deluje po tom pitanju je razočarenje.“

Pristalice zakonskog predloga, medju njima i senator Kenedi, obećavaju da će pokušati ponovo da ga proguraju. Medjutim, s obzirom na to da će se predsednička kampanja uveliko zahuktati u drugoj polovini ove godine, mnogi zakonodavci veruju kako je malo verovatno da će o ovom pitanju, uzevši u obzir uzavrelu stranačku atmosferu i kampanju, biti debate sve dok novi predsednik ne preuzme položaj u januaru 2009.

Predstavnički dom se nije ni izjašnjavao o svojoj verziji imigracionog zakona, iščekujući da to najpre učini Senata.

XS
SM
MD
LG