Linkovi

Skupština RS odbacila Šiligov zakon o Memorijalnom centru Potočari


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici održanoj u utorak uveče usvojili su zaključke kojima su OHR-u stavili do znanja da neće prihvatiti Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari koji je 25. juna nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Švarc Šiling.

U zaključcima koje je predložilo više poslaničkih grupa i klubova iz reda srpskog naroda Narodna skupština od Savjeta za implementaciju mira i ministarstava spoljnih poslova zemalja članica PIK-a zahtijeva da ponište odluku OHR-a, jer izlazi van okvira mandata visokog predstavnika.

Istovremeno Narodna skupština poručila je OHR-u da mimo Ustavom propisane procedure neće prihvatiti izdvajanje bilo kojeg dijela Republike Srpske iz svoje nadležnosti.

"Niko ni u RS, ni u BiH nema mandat da mijenja unutrašnje teritorijalno uređenje mimo ustavom propisane procedure, jer time dovodi u pitanje čitav Dejtonski mirovni sporazum, ukupno unutrašnje uređenje i odnose u BiH", ističe Narodna skupština RS.

Od institucija vlasti RS, naročito od Ministarstva unutrašnjih poslova zatraženo je da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Ustavom i zakonom na čitavoj teritoriji Srpske, bez izuzetka bilo kog dijela.

“Skupština RS traži od MUP-a i Policije RS da rasporede dodatne snage i pojačaju svoje aktivnosti i preduzmu sve mjere na području čitave opštine Srebrenica, uključujući Memorijalni centar, i okolnih opština u kontekstu pogoršane političke situacije radi obezbjeđenja sigurnosti građana na ovom području“ navodi se u zaključcima.

Istovremeno Narodna skupština je zatražila od svih predstavnika Republike Srpske da prekinu političke kontakte sa Švarc-Šilingom, bez obzira koju dužnost obavlja ili pretenduje da obavlja u BiH ili van nje.

Jednim od zaključaka parlament RS je zatražio od Vlade da povuče svog predstavnika iz nametnute komisije za Srebrenicu i da svoje programe u Srebrenici i drugdje dalje samostalno vodi u skladu sa Ustavom i zakonom.
"RS ne osporava postojanje Memorijalnog centra i mezarja u Potočarima i odaje počast žrtvama koje treba da počivaju u miru i dostojanstvu, kao što je više puta ponovljeno u domaćim i međunarodnim dokumentima, ali postojanje Memorijalnog centra nije i ne može biti razlog za teritorijalno preuređenje RS i BiH", navodi se u zaključcima Narodne skupštine, uz zahtjev da se Memorijalni centar u Potočarima registruje kao ustanova u RS.

Tokom iscrpljujuće skupštinske rasprave većina političara krivcu za odluku visokog predstavnika prebacila je na lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Visokom predstavniku oštro je zamjereno, što se, kako je rečeno, svrstao na Silajdžićevu stranu, i time dodatno pogoršao političku situaciju u BiH.

Iz OHR-a za sada nema komentara na zaključke Narodne skupštine, osim izjave da je visoki predstavnik odluku o nametanju Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima donio uz saglasnost Savjeta za implementaciju mira u BiH.

XS
SM
MD
LG