Linkovi

Folna kiselina može da stimuliše rast polipa na debelom crevu


Godinama, lekari savetuju ženama da uzimaju folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, ako planiraju da zatrudne. Zatim su istraživači otkrili da vitamin pomaže u smanjenju rizika od srčanog napada. Medjutim, jedno novo istraživanje pokazalo je da folna kiselina može da stimuliše rast polipa na debelom crevu koji mogu da dovedu do raka debelog creva.

Žene često uzimaju folnu kiselnu radi prevencije oštećenja ploda. Druge žne i muškarci uzimaju ga jer on pomaže smanjenju nivoa homocisteina u krvi. Previše homocisteina može moguće da dovede do srčanog udara.

«Dobra slika debelog creva, Izgleda veoma zdravo».

Gastroenterolog proverava debelo crevo pacijenta tokom procedure poznate kao kolonoskopija. Nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja pokazala je da uzimanje previše folne kiseline može da uzrokuje pojavu polipa na debelom crevu. Doktor Džon Baron sa univerziteta Dartmut kaže da prisustvo polipa povećava rizik od raka.

«Većina polipa na debelom crevu je benigna i razlog za zabrinutost zbog njih je da ako ne možete da ih uklonite možete da predupredite da se razviju u rak».

Američka studija na hiljadu ljudi podjednako je podeljena izmedju onih koji su uzimali jedan miligram ofolene kiseline i onih koji su primili lažni lek. Istraživači su želeli da ustanove da li vitamin B9 dovodi do polipa. Doktor Baron kaže da su ih rezultati iznenadili.

«Ustanovili smo da folna kiselina nije smanjila rizik od polipa debelog creva. U stvari, u nekim analizama videli smo nagoveštaje da bi kiselina mogla da poveća rizik od polipa».

Ne samo da je vitamin stimulisao njihov rast, on je takodje povećao rizik od nečeg drugog što je imalo uticaj na muškarce u grupi. Ponovo doktor Baron.

«Takodje smo videli povećan rizik od raka prostate u grupi koja je primala vitamin. To su iznenadjujući rezultati. Oni su daleko od definitivnih, ali su nešto što treba proveriti u budućnosti».

Folna kiselina je vrsta vitamina B. U kombinaciji sa vitaminom B12 i C, ona pomaže da telo stvara i koristi proteine. Ona takodje učestvuje u formiranju krvnih zrnaca i stvaranju molekula DNK. Folna kiselina se može naći u većini hrane koju jedemo: na primer, zelenom povrću, žitaricama, pasulju i ostalim mahunarkama. Uz izuzetak žena koje žele da rode zdravu decu, dodatno uzimanje folne kiseline možda nije dobra stvar. bar dok se ne izrade nove studije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG