Linkovi

U Sjedinjenim Državama raste potražnja za diplomiranim studentima


Prema rezultatima najnovije studije, američki poslodavci planiraju da ove godine zaposle više novopečenih diplomaca nego 2006, uključujući strance. Diplomcima time nije olakšan proces traganja za zaposlenjem.

U svom izveštaju pod naslovom ”Trendovi u zapošljavanju 2007.“, Nacionalno udruženje koledža i poslodavaca kaže da poslodavci planiraju da ove godine zaposle gotovo 20 odsto više novopečenih diplomaca nego prošle godine. Predstavnica pomenutog udruženja, Andrea Konz, kaže da je na to uticalo nekoliko činilaca:

”Prvi je taj što je opšte stanje privrede poboljšano. Poslodavci imaju više slobodnih radnih mesta za diplomce, jer se njihove kompanije šire.“

Prema izveštaju, kompanije traže i veću raznolikost. Gotovo trećina poslodavaca obuhvaćenih istraživanjem planira da ove godine na trajna radna mesta zaposli strane studente. Za novopečene dipolomce najviše je zainteresovan proizvodni sektor, zatim sektor uslužnih delatnosti, pa državni sektor i neprofitne organizacije. Prema proceni Nacionalnog centra za statistiku zapošljavanja ove godine je diplomiralo gotovo milion i po studenata. Međutim, neće baš svi dobiti poslove o kojima su sanjali. Džo Džordž, koji je prošlog meseca diplomirao na Univerzitetu države Severna Karolina, kaže kako još traga za mestom video koordinatora u nekom univerzitetskom ili profesionalnom sportskom timu:

”Sedeti i čekati nije baš ohrabrujuće. Ali nekolicina mojih drugova su u istom položaju kao ja - ne znaju kuda će otići. To me donekle umiruje.“

Andrea Konz kaže da diplomci ne bi trebalo da odustaju od traganja za poslom jer, kako kaže, poslodavci sve više traže mlade ljude kao što su Džordž i njegovi drugovi:

”Pošto pripadnici generacije rođene posle Drugog svetskog rata odlaze u penziju, poslodavci žele da ta mesta popune novim diplomcima, kako bi udahnuli novi život u svoje kompanije.“

Najveći skok u zapošljavanju očekuje se na jugu Sjedinjenih Država, pa stoga ne iznenađuje što Džo Džordž ove nedelje odlazi na Floridu radi razgovora sa potencijalnim poslodavcima.

XS
SM
MD
LG