Linkovi

Nemačka: Reagovanje na Tadićevo izvinjenje hrvatskim žrtvama rata


Vodeći nemački mediji su izvinjenje koje je u ime srpskog naroda hrvatskim žrtvama rata upitio predsednik Srbije Boris Tadić nazvali danas „jedinstvenim gestom“, ali ga je deo komentatora povezao i sa trenutnim političkim trenutkom u Srbiji.

Uticajni „Frankfurter algemajne cajtung“ naveo je da je „moralno gledano za izinjenje bilo krajnje vreme, ali da je politički trenutak vešto iskalkulisan“.

Navodi se da u vezi sa određivanjem statusa Kosova „Tadiću ne treba samo blagonaklonost ruskog predsednika Putina koji je kao kum Srba bio na energetskom samitu u Zagrebu“, već i „razumevanje, ili u najmanju ruku blagonaklona neutralnost susednih država čciju neposrednu podršku neće dobiti“.

„Kosovo je vredno srpskog izvinjenja kod Hrvata, tim više što je praćeno diskretnim ruskim nagoveštajima o energetskoj zavisnosti regiona“, ocenjuje „Frankfurter algemajne cajtung“.

Profesor istorije jugoistočne Evrope na Slobodnom univerzitetu u Berlinu Holm Zundhausen nam je u današnjoj izjavi rekao da izvinjenje, poput ovog koje je hrvatskim žrtvama uputio Tadić, nužan i prvi korak da bi se jedno društvo oslobodilo uloge navodne žrtve i otvorilo sebi put u budućnost.

„Sposobnost kritičkog suočavanja sa sopstvenom istorijom i oslobađanja uloge navodne žrtve prvi je korak ka novom početku. Nema nacije koja je samo žrtva, ili samo počinilac zločina. Ko sebe vidi samo u ulozi žrtve, sam sebi zatvara put u budućnost“, ukazao je Zundhausen.

Podsetio je na gestove pomirenja nekadašnjeg saveznog kancelara Vilija Branta, koji se u Varšavi poklonio žrtvama nacionalsocijalizma i time započeo čuvenu “istočnu politiku” nemačkog pomirenja sa susedima i rekao da „ti potezi imaju dejstvo sve do danas, kako u nemačkom društvu, tako i među žrtvama nacionalsocijalizma“.

U Nemačkoj se i danas, više od 60 godina od kraja Drugog svetskog rata niz državnih i nevladinih organizacija bavi pomirenjem i zbližavanjem sa zemaljama koje su stradale u vreme nacizma. Tako samo organizacija “Akcija pokajanje” trenutno vodi projekte u ovoj oblasti u 16 zemalja, među kojima su i SAD, Izrael, Francuska, Rusija, Belorusija ili Poljska.

XS
SM
MD
LG