Linkovi

Buš: Tim zakonskim predlogom će biti rešen status 12 miliona ljudi


Predsednik Buš se založio za reformu imigracionog zakona u Kongresu koji su već jednom odbacili članovi njegove sopstvene stranke. Istovremeno, opozicione demokrate se zalažu da predsednik odvoji više sredstava za beneficije namenjene vojnim veteranima.

Izmena američkog imigracionog zakona je ove godine najveći zakonodavni cilj predsednika Buša. Do sada su najveća prepreka na tom putu bili njegovi republikanci, koji se protive dvostranačkom zakonskom predlogu zbog toga što smatraju da predstavlja amnestiju za imigrante koji su ušli u zemlju ilegalno. S obzirom da debata o toj meri treba da se nastavi u naredne nedelje, predsednik Buš brani taj zakonski predlog rekavši da se njime ne nagradjuje ilegalna imigracija:

”Kada osiguramo pograničnu bezbednost, tim zakonskim predlogom će biti rešen status 12 miliona ljudi koji su sada u našoj zemlji ilegalno. U skladu sa ovim zakonskim predlogom, ti radnici će dobiti priliku da ispoštuju zakon. To nije amnestija. Predvidjene su novčane kazne za one koji izadju iz ilegale.“

Ilegalni imigranti bi morali da prodju detaljnu proveru, plate globu i obezbede posao. Oni takodje ne smeju biti osudjivani i moraju se obavezati da će kasnije naučiti engleski jezik da bi ispunili uslove za vizu. Ako žele stalni boravak u zemlji oni će morati u skladu sa pomenutom merom da plate dodatnu globu i vrate se u svoje matične zemlje da bi odande podneli molbe. Uprkos tim zahtevima, republikanci u Senatu su pre dve nedelje blokirali taj zakonski predlog. Anketa mreže CBS i dnevnika Njujork Tajms navodi da to pitanje deli predsednikovu političku stranku: 41 posto odobrava njegov pristup, dok se 47 posto republikanaca protivi. U svom redovnom radio govoru predsednik Buš je juče naglasio da sprovodjenje tog zakona uključuje i zabranu onima koji budu uhvaćeni u pokušaju da ilegalno udju u zemlju da se ikada vrate u Sjedinjene Države sa radnom ili turističkom vizom.

U odgovoru demokrata, kongresmen iz Teksasa Čet Edvards, rekao je da su za predsednika Buša i republikance u Kongresu veći prioritet smanjenje poreskih stopa za bogate no zdravstvena nega za vojne veterane. Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate je prošle nedelje odobrio najveće do sada povećanje sredstava za zdravstvenu negu veterana od 6 milijardi dolara za 2008. godinu. To je blizu četiri milijarde više nego što je predsednik tražio u svom budžetu.

”Nedeljama je budžetski ured Bele kuće pretio da će staviti veto na taj zakonski predlog. Na svu sreću predsednik je konačno odustao od te pretnje, ali tek pošto je Kongres jasno stavio do znanja da će oboriti taj veto.“

Predsednik Buš je rekao da će staviti veto na druge troškove koji prevazilaze njegove zahteve u budžetu, uključujući 37 milijardi dolara za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, što je dve milijarde dolara više nego što je on predvideo.

XS
SM
MD
LG