Linkovi

Reagovanja na samit Evropske unije - Bilans nemačkog predsedništva


Posle kompromisa koji je postignut na samitu EU u Briselu, saveznu kancelarku Angelu Markel kod kuće je dočekalo mnogo hvale. Mediji pred kraj nemačkog predsedništva Unijom ukazuju istovremeno i na probleme koji ostaju za naredne predsedavajuće – Portugaliju i Sloveniju.

Biograf Angele Merkel, politikolog sa Univerziteta u Bonu Gert Langut ocenio je posle Samita da se kancelarka sada nalazi na vrhuncu svoje moći i da je jedino što joj može naškoditi to što su verovatno previše porasla očekivanja koja građani sada postavljaju pred nju.

Pri tome je i ispitivanje javnog mnjenja Bertelsman Fondacije pokazalo da i građani EU nemačku kancelarku poštuju više nego bilo kojeg drugog evropskog političkog vođu i žele da ona igra veću ulogu u evropskoj politici.

Kancelarkini konzervativci su posle samita u Briselu ocenili da je „Nemačka kao predsedavajuća EU, pod vođstvom Angele Merkel uspela ponovo u pogon da stavi evropski motor“ i da je kompromis o evropkom ustavu iz Brisela „kancelarkino diplomatsko majstorsko dostignuće“. Takođe vladajuće socijaldemokrate smatraju da je dan kada je postignut kompromis na samitu u Briselu, „dobar dan za Evropu“.

Mediji pak već prave bilans šestomesečnog nemačkog predsedništva Unijom. U uspehe se izričito ubraja sporazum o zaštiti klime kojim se zemlje EU obavezuju da smanje emisiju štetnih gasova do 2020. za 20 odsto u osnosu na 1990. kao i odluke o smanjenju birokratije, dobrosusedskoj saradnji, bezbednosnoj politici ili platnom prometu. Kao teme u kojima, međutim, Nemačka tokom šestomesečnog predsedništva nije uspela da izdejstvuje pomak, navode se pre svega neuspešno nastojanje da se nastavi rad na ugovoru o partnerstvu sa Rusijom, kao i rešavanje statusa Kosova.

Imajući svakako to u vidu, kancelarka Merkel je već prošle sedmice u Bundestagu, podnoseći izveštaj o EU-predsedništvu, istakla da će se Berlin i dalje zauzimati za postizanje „brzog i za sve strane prihvatljivog rešenja za budući status Kosova“. Posebno je pri tome ukazala da se „Nemačka kao predsedavajuća EU poslednjih meseci dosledno zauzimala da se u vezi sa statusom Kosova postigne jedinstven stav Evropske unije“.

XS
SM
MD
LG