Linkovi

Odierno: Ofanziva protiv pobunjenika stvara uslove za povlačenje američkih snaga iz Iraka


Drugi najviši komandant američkih snaga u Iraku, Rej Odierno, izjavio je da bi ofanziva protiv pobunjenika u Bagdadu i okolini mogla da stvori uslove za početak povlačenja američkih snaga do proleća sledeće godine.

General-pukovnik Rej Odierno izjavio je u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu, putem video linka iz Iraka, da odluka predsednika Buša u januaru ove godine o upućivanju dodatnih ameičkih snaga u Irak sada dovodi do značajnih promena u borbi protiv pobunjenika.

“Sada je završeno povećanje snaga, a počinje povećanje operacija”

Odijerno je naveo da ofanziva “fantomski grom” obuhvata nekoliko simultanih operacija u Bagdadu i okolini, kao i manje akcije specijalnih snaga čije mete su linije snabdevanja al-Kaide oružjem i eksplozivom.

“Mi smo već počeli da napadamo neprijatelja iz više pravaca na način za koji verujem da neće biti u stanju da mu se suprotstavi. Naša potraga će biti energična i neumorna. Naš cilj je da prisilimo neprijatelja da se bori sa pozicije u kojoj nema prednost i u kojoj mi zadržavamo inicijativu.”

Odierno je rekao da su rezultati prvih nedelja ofanzive ohrabrujući - ubijeno je 150 pobunjenika, uhapšeno preko 700, uključujući i 50 lidera, zaplenjeno je više do 30 bombi i otkriveno 128 skloništa oružja. On je medjutim naveo da preostaje još dosta toga da se uradi i da će se operacija nastaviti tokom leta. Nakon toga, američki vojni komandanti i diplomate trebalo bi da podnesu izveštaj o rezultatima vojnog pojačanja u Iraku. Prema general-pukovniku Odiernu, glavni element će biti sposobnost iračke armije i policije da očuvaju suverenitet, nakon što pobunjenici budu eliminisani, što nije bilo postignuto u ranijim ofanzivama. Američki vojni zvaničnici kažu da se nadaju da će to stvoriti uslove za početak povlačenja oko 155 hiljada američkih vojnika iz Iraka do jeseni ove godine. General-pukovnik Odierno je naveo da je to možda moguće. ali da će sadašnji obim snaga možda biti potreban i na duži rok.

XS
SM
MD
LG