Linkovi

Leopard Leo stigao u Bronks u Njujork sa severa Pakistana


Zoološki vrt u Bronksu u Njujorku, ovih dana ima posebnu atrakciju – snežnog leoparda iz Pakistana. Leopard Leo je stigao u Bronks prošle godine, kada je pronađen kako - pošto mu je majka ubijena - zbunjeno luta planinama pokrivenim snegom na severu Pakistana.

Životinje, uopšteno uzev, nisu mnogo srećne kada se presele iz svog zavičaja u zoološki vrt u drugoj zemlji. Čuvari u vrtu se zbog toga svaki put kada se to doodi trude da im naprave posebnu atmosferu, sličnu onoj iz koje su došle.

Međutim, pakistanski snežni leopard Leo nije imao problema kada je iz svog zavičaja prenet u vrt u Bronksu, jer je i on tada bio pokriven snegom, a tu je bilo i drugara snežnih leoparda – za igru. Leo je donet prošle godine, jer u Pakistanu nije bilo uslova ni iskustva, da bi ga odgajali u nekom tamošnjem vrtu.

Čuvar zadužen za sisare u vrtu u Bronksu, Patrik Tomas, kaže da bi Leo, da nije bio pronađen, uginuo od gladi u planini, jer još nije znao da lovi. Leopard bi, kako kaže, morao da provede dve godine sa majkom - da bi naučio lovačke veštine.

«Za Lea je zaista bilo najbolje da ga donesu tamo gde je mogao da mu se obezbedi odgovarajući smeštaj», kaže Tomas i dodaje da bi hteo da iskoristi njegov dolazak u njujorški vrt i unese nove gene u populaciju leoparda u severnoameričkim zoološkim vrtovima. Tomas ističe da bi ukrštanje Lea bilo uistinu veoma važno, jer bi poboljšalo gene snežnih leoparda u Severnoj Americi, ali istovremeno kaže da je važna i njegova uloga pakistanskog ambasadora dobre volje.

«On služi kao izvanredan ambasador svoje vrste, ali i kao dobra veza između američkog i pakistanskog naroda», kaže Tomas.

Kada je prva dama Pakistana, Šiba Mušaraf, prošle godine bila u Njujorku, nije propustila priliku da dođe u Bronks.

«Želim mnogo uspeha Društvu za konzervaciju prirode i upravi Zoološkog vrta u Bronksu, koji se bore za očuvanje vrsta, koje su naše zajedničko nasleđe», rekla je prva dama Pakistana.

Tomas Patrik kaže da se ne zna koliko će Leo ostati u Bronksu, jer će prema dogovoru sa Islamabadom jednog dana morati da bude vraćen u Pakistan. Ipak, do toga će doći tek kada se pakistanski zoolozi obuče da odgajaju i neguju snežne leoparde.

«Pomoći ćemo pakistanskim stručnjacima da naprave objekat za čuvanje snežnih leoparda u Pakistanu, verovatno negde na severu. Ipak, ne znamo kada će taj objekat da se završi», kaže Tomas.

Što se tiče Lea, on još nije upoznat sa tim planovima i koliko god može uživa u svom novom domu.

XS
SM
MD
LG