Linkovi

Senat od automobilske industrije zahteva ekonomičnija vozila


Senat je usvojio zakonski predlog kojim se od automobilske industrije zahteva da proizvodi ekonomičnija vozila koja će moći da predju više milja sa galonom benzina. To je svakako dobra vest za američke vozače koji su proteklih meseci trpeli posledice rekordno visokih cena benzina.

Prema sadašnjim propisima, kamioneti i džipovi moraju da predju 22 milje sa galonom benzina, a automobili 27. Medjutim, vozila svih kategorija bi do 2020. godine morala da prelaze 35 milja sa galonom benzina.

«Naša poruka domaćoj auto industriji je 'vi možete to da poistignete tokom narednih 13 godina, a mi možemo da pomognemo'», rekao je senator Tomas Karper.»

Medjutim, auto kompanije iz Detroita pokrenule su veliku kampanju oglasa lobirajući protiv ove mere, u njima se kaže da će biti prinudjeni da proizvode sve manja i manja vozila.

Zakonski predlog mora da bude usvojen i u Predstavničkom domu. Njegovi zagovornici tvrde da će on doprineti da se smanji zavisnost SAD od uvozne nafte i da će uštedeti novac potrošačima.

«Cene benzina su rekordno visoke i porodice skraćuju svoje godišnje odmore. Ovom merom moći će da dobiju više od benzina koji plaćaju,» kaže senatorka Maria Kentvel.

Zakonskim predlogom se takodje zahteva veće korišćenje etanola. Do 2020. benzin bi morao da sadrži veći procenat etanola od današnjih 10 odsto.

Bela kuća podržava ovaj zakonski predlog, ali kritikuje neke odredbe za koje tvrdi da predstavljaju vid kontrole cena. Drugi kritičari smatraju da zakonski predlog ne čini dovoljno u cilju povećanja proizvodnje nafte u SAD.

XS
SM
MD
LG