Linkovi

Aviokompanije se trude da umanje negativni uticaj letenja na životnu sredinu


Avio-industrija već dugo radi na tome da razvije novu tehnologiju koja će umanjiti posledice rastuće cene goriva, ali se takođe trudi i da prilikom letenja koristi što manje energije. Na ovogodišnjem Sajmu aeronautike u Parizu mnoge kompanije promovišu svoje proizvode, koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Novinar "Glasa Amerike" Brajan Paden izveštava kako male inovacije prave veliku razliku.

Proizvođači aviona uložili su godine i milijarde dolara ne bi li došli do toga da motori troše što manje goriva. Na Sajmu aeronautike u Parizu mogu se videti najnoviji avionski motori, koji štede energiju, materijal od kojih su napraveljeni i njihove komponente. Kompanije ove godien naglašavaju kako su njihovi proizvodi pogodni po životnu sredinu. "Endžin Alajans" (Engine Alliance) pravi motor za novi model Erbasa - A380, a on koristi deset odsto manje goriva nego poslednja generacija najvećih putničkih aviona.

Meri Elen Džon, koja radi za ovu kompaniju, kaže da je bolja potrošnja goriva dobra i za životnu sredinu.

"Manje sagorevanje goriva znači i manju emisiju gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte", kaže ona.

Sakib Mamud radi za kompaniju "Floumaster (Flowmaster) koja proizvodi strujna kola za optimizaciju unosa goriva. Kako kaže, zabrinutost u vezi sa životnom sredinom dovela je do većeg interesovanja industrije za njegov proizvod.

"Mi sarađujemo sa kompanijama kao što je 'Erbas', a sada radimo i sa 'Boingom'", kaže Mamud.

"Parker Erospejs" (Parker Aerospace) proizvodi gorivne pumpe, koje uz manje sagorevanje goriva stvaraju više nergije. Potpredsednik Mark Čija kaže da kompanija trenutno takođe radi na razvijanju tehnologije alternativnih goriva za avione, kao što su recimo vodonične gorivne ćelije i etanol.

"Današnja alternativna goriva nemaju podjednaku gustinu kao kerozin. Međutim, očekujemo da će u toj oblasti biti postignut napredak, i ja očekujem da ćemo jednog dana imati avione koji lete na alternativna goriva", optimista je Čija.

Avio-industrija se nada da će ove i druge inovacije doprineti da letenje postane još manje štetno po životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG