Linkovi

Klasični motori mogli bi da budu znatno štedljiviji


Dok svetska javnost sa nestrpljenjem iščekuje da neko počne da proizvodi ekonomičan i pouzdan automobil sa pogonom na ekološki čisto gorivo, mnogi stručnjaci ističu da i klasični, benzinski i dizel motori, imaju mogućnosti za poboljšanja.

Prosečni stepen iskorišćenja motora sa unutrašnjim sagorevanjem je svega oko 20 odsto, zbog čega mnogi konstruktori i pronalazači predlažu razne ideje za smanjivanje tih gubitaka. Jedan od njih bio je inženjer iz Masačusetsa, Karmelo Skuderi, koji je kratko vreme pre smrti, 2002. godine, patentirao ideju za motor sa podeljenim ciklusom rada.

Polazeći od činjenice da bensinski motor radi efikasnije ako se u cilindar zajedno sa gorivom ubacuje zagrejan vazduh pod pritiskom, Skuderi je zamislio motor u kome bi svaki cilindar bio podeljen na dva - jedan kraj drugog. Prvi cilindar služio bi samo za sabijanje vazduha, pri čemu bi se vazduh i zagrevao, a drugi za sabijanje smeše, eksploziju i koristan rad. Pri kočenju, prvi cilindar bi punio vazduhom rezervoar, iz koga bi se vazduh propuštao ka radnom cilindru kada je potrebno.

Kompjuterski modeli pokazali su da bi Skuderijev motor imao znatno manje termičke gubitke, da bi mogao da ima više pojedinačnih paljenja smeše u jedinici vremena i da bi ispuštao znatno manje štetnih gasova. Prototip ovog motora koji obećava trebalo bi da bude sagrađen do iduće godine. Link sa pojedinostima i kompjuterskim animacijama naći ćete na adresi http://www.scuderigroup.com/index.html.

XS
SM
MD
LG