Linkovi

78 osoba poginulo, a 244 ranjeno u eksploziji automobila bombe u Bagdadu


Iračke vlasti saopštile su da je u eksploziji kamiona bombe u Bagdadu poginulo 78 osoba, a da je 244 ranjeno. Posle eksplozije u blizini šiitske džamije u centru Bagdada počeo je da kulja gusti dim dok se pucnjava mogla čuti širom grada. Napad se dogodio dva dana nakon što su vlasti ukinule policijski čas u gradu, uveden da bi se zaustavili sektaški napadi nakon prošlonedeljnog bombaškog napada na čuvenu šiitsku džamiju u Samari.

U medjuvremenu, američka vojska pokrenula je veliku operaciju protiv terorista Al Kaide koji operišu u severnom Bagdadu. Vojska je saopštila da 10 hiljada vojnika učestvuje u ofanzivi u Bakubi i okolini tog grada. 22- ekstremista ubijeno je u početnim časovima operacije. Irački zvaničnici saopštili su da žestoke borbe traju već drugu noć za redom u Nasiriji izmedju iračke policije i boraca Mahdi armije. Oni su izjavili da je najmanje 23 ljudi ubijeno pre nego što su borbe utihnule ranije danas.

U Bagdadu, jedan američki vojnik je ubijen kada je naoružani napadač napao njegovu patrolu u ponedeljak. U medjuvremenu, predsednik Buš je putem video linka razgovarao sa iračkim liderima o političkim, ekonomskim i bezbednosnim reformama u Iraku. Portparol Bele Kuće Toni Snou je izjavio da Vašington veruje da su irački lideri sada «ozbiljno rešeni» da ostvare napredak oko glavnih pitanja.

XS
SM
MD
LG