Linkovi

Šah važno sredstvo da deca poprave ocene i svoje ponašanje u školi


Za neke odrasle ljude, šah je jedan od načina da se ispuni vreme uz stimulaciju intelekta. Ova drevna igra sada se međutim koristi kao važno sredstvo da neka deca poprave ocene, svoje ponašanje u školi i ulepšaju planove za budućnost.

Naučiti decu da igraju šah u javnoj biblioteci u Vašingtonu može da bude pravi izazov. Jedne subote, nastavnik šaha Von Benet morao je da se bori sa detetom koje plače, ali i žez muzikom koja se čula iz susednog hodnika.

Uprkos tim distrakcijama, ulčenici su bili nestrpljivi da saznaju kako da poprave svoju šahovsku veštinu. Jedna od važnih lekcija i Benet se posebno trudi da ih to nauči, jeste da vide nekoliko poteza unapred, što se kasnije može primeniti na planiranje nihove budućnosti.

"Morate da naterate sebe da vidite poteze koji slede. Baš kao što razmišljate o tome kako ćete biti deseti, šesti ili sedmi razred ili otići na koledž. Postati doktori ili advokati", objašnjava Benet.

Tinejdžer Delinta Ričardson želi da pravi video igre. Kroz šah pokušava da nauči kako da ostvari svoj cilj.

"Tera me da mislim unapred, o svojoj budućnosti i šta planiram", kaže Delinta koji se nada da će dobiti šahovsku stipendiju kako bi upisao koledž.

Nastavnik Benet kaže da od šaha donosi mnogo koristi. Primera radi, upisivanje poteza tokom meča može da poboljša znanje matematike kod učenika.


"Kada deca zapisuju svoje poteze, ona koriste kombinaciju azbuke i brojeva, što se naziva algebrička notacija. I dok koriste tu algebričku notaciju, oni i dalje razmišljaju o relativnoj numeričkoj vrednosti svake šahovske figure, tako da tokom partije, konstantno dodaju i oduzimaju", objašnjava Benet.

Istraživanja su pokazala da igranje šaha povećava mentalne sposobnosti ljudi svih dobi, a pogotovo dece. Kao rezultat toga, šah je postao deo školske nastave u više od 30 zemalja, a među njima i SAD.

Učenici, roditelji i nastavnici svi zajedno kažu da šah poboljšava matematiku i čitanje, a pored toga čini da dete dobija na samopouzdanju, strpljenju i kritičkom razmišljanju.

Neki roditelji su već primetili koliko šah razvija dečiju inteligenciju, dok se drugi nadaju pozitivnim rezultatima svoje dece u nastavku života.

"Oboje moje dece su super u školi", kaže Merit Ričard-Smit, dok ističe da u životu postoje razne strategije. "Pobede, porazi, saradnja, uzajamno pomaganje. Oni ne razumeju šta je to sada, ali ja razumem, a i oni će kasnije u životu", dodaje ona.

Neki nastavnici šaha sanjaju da će otkriti nekog novog briljantnog šahistu, kao što su Rus Anatolij Karpov ili Amerikanac Bobi Fišer, ali za Beneta, koji već celu deceniju uči decu šahu i to u vrlo lošim krajevima, postoje stvari koje su mnogo važnije od pronalaženja novog šahovskog genija.

"S obzirom da deca uče da igraju šah, to bi moglo da ih odvrati od toga da urade nešto što bi ih koštalo slobode ili života, onda je to za mene podjednako važno kao i osvajanje titule prvaka sveta", kaže Benet.

Lekcija o životu, kroz obožavanu prastaru igru.

XS
SM
MD
LG