Linkovi

Ronioci počeli vadjenje automobilskih guma sa dna okeana


Duž obale Floride, ronioci su ovih dana počeli obiman projekat vadjenja desetina hiljada automobilskih guma sa dna okeana. Gume su bačene u okean pre više decenija, kao deo ekološkog projekta, koji je, kako se pokazalo, predstavljao ozbiljnu grešku.

Ovo su neke od najpopularnijih plaža u Americi. Možda je dobro da turisti koji se sunčaju ovde, u blizini Fort Loderdejla, na Floridi, ne mogu da vide ono što se nalazi na dnu okeana. Oko 23 metra ispod površine nalazi se ekološka katastrofa, koju je stvorio čovek. Milioni automobilskih guma prekrivaju dno okeana.

Vil Nakols, Koordinator projekta raščišćavanja:

“Jednostavno, ne možete da vidite ništa od guma. One se prostiru takoreći u nedogled.”

Ovo je jedna od priča u stilu – ‘to je tada izgledalo kao dobra ideja’. Pre više do 30 godina, neko je došao na ideju da reši dva problema jednim potezom, Da se otarasi velikog broja dotrajalih automobilskih guma i da stvori neku vrstu veštačke barijere, koja bi privlačila ribe, korale i – turiste.

I tako je 1972. vlada odobrila ovu akciju - da čitava flota čamaca isplovi na more i da se sa njih gume bace u more. Medjutim, uragani, morske struje i talasi vremenom su pomerali gume nazad ka obali. Ribe i korali nisu bili privučeni gumama. Umesto toga, radi se o gomili otpada koja je, umesto da služi kao veštačka barijera, počela da ugrožava prirodne podmorske grebene.

Holi Bamford, Program za uklanjanje podmorskog otpada:

“Ono što se desilo je da te gume udaraju u koralne grebene, da ih razbijaju i time nanose štetu prirodnom eko-sistemu,” kaže okeanograf, Holi Bamford.

Slične akcije čišćenja su sprovedene i u blizini obala Teksasa i Virdžinije, dok su u Severnoj Karolini stotine guma koje su bile bačene u okean isplivale na obalu tokom uragana Boni 1998. godine.

Ken Benks, Odsek za zaštitu prirodne sredine, okrug Brauard, Florida:

“Teško je zamisliti da možete da uklonite milion ili dva miliona guma - i zbog samih troškova takve operacije. Ali, nadam se da možemo bar da uklonimo gume koje najviše ugrožavaju koralne grebene kako bi uspeli da se oporave.”

Američka mornarica je ovih dana počela masovnu akciju čišćenja, koja će koštati nekoliko miliona dolara i potrajati više godina – kada će dno okeana duž obale Floride bar delimično biti vraćeno u stanje pre nego što je bilo zagadjeno gumama.

XS
SM
MD
LG