Linkovi

Sudbina malih biznisa i meksičkih radnika u rukama zakonodavaca


Predsednik Buš apeluje na članove Kongresa da ponovo ožive zakonski predlog sa ciljem da se reformiše imigraciona politika u zemlji. Taj zakonski predlog je zastao u Senatu i zakonodavci pregovaraju o kompromisima koji će, kako se nadaju, staviti tu meru ponovo na dnevni red. U medjuvremenu, biznisi koji zapošljavaju imigrante budno prate diskusije starhujući da bi pomanjkanje kongresne akcije moglo da primora njihove kompanije na zatvaranje.

Već više od 100 godina Kompanija za morske hranu Džej Em Klejton preradjuje rakove iz obližnjeg zaliva Česapik i prodaje ih ljubiteljima morske hrane širom Sjedinjenih Država. Svaki dan ribari sa slikovite Istočne obale Merilenda manevrišu svojim brodovima kraj dokova ove kompanije i istovaruju hiljade rakova koje su ulovili uglavnom radnici iz Meksika koji su putovali hiljadama kilometara da bi obavili taj težak posao:

”Bez sezonskih radnika mi možemo da zatvorimo biznis. Ako zatvorimo na godinu dana možemo da zatvorimo zauvek. To je kraj svega.“

Džek Bruks, vlasnik kompanije proveo je niz godina pokušavajući da uposli američke radnike za ulov i procesiranje rakova. Taj težak posao, za koji radnici moraju da sede na metalnim stolicama do devet sati dnevno, traje samo osam meseci godišnje i donosi prihod od svega 15-tak hiljada dolara za čitavu sezonu. Bruks kaže da većina lokalnih stanovnika više voli da radi na drugim mestima:

”Voleo bih da ovde uposlim naše lokalne ljude. Ali uz sve prilike koje im se ovde pružaju, oni nisu dostupni.“

Sada Bruks provodi najveći deo vremena ispunjavajući formulare i radne dozvole za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Oni moraju da odobre imigracione molbe za radnike poput Olge Gonzales, koja je ostavila četvorogodišnju ćerku i ostarele roditelje u Meksiku kako bi radila za ovu kompaniju. Tridesetdvogodišnja Konsuelo Martenez ostavila je porodicu u Meksiku, jer može da zaradi izmedju 70 i 100 dolara dnevno u ovoj kompaniji. Ona najveći deo novca šalje kući kako bi ishranila i obukla dvoje dece i staru baku.

”Ne možemo da dobijemo dobar posao u Meksiku te dolazimo ovde,“ kaže ona.

Kompanija Džej Em Tejlor upošljava ove Meksikance u skladu sa programom gostujućih radnika koji bi Senat želeo da ugasi za pet godina. Sin Džeka Bruksa, 28-godišnji Klej Bruks, koji je član pete generacije ove porodice u istom biznisu, kaže da je imigraciona reforma potrebna vrlo brzo ili će on i 100 meksičkih radnika njegovog oca morati da traže novi posao:

”To nam je potrebno više no išta sada. Veliki broj malih biznisa će sada propasti, veliki broj ljudi će biti gnevan i unesrećen, ako se ovo ne ostvari.“

Tom imigracionom merom bi se povećala američka pogranična kontrola dok bi se obezbedio način za legalizovanje statusa miliona ilegalnih imigranata koji su već u zemlji. Džek Bruks kaže da odredba o sezonskim radnicima mora biti obuhvaćena tim zakonom. Skupe kuće kraj obale su danas na mestu gde su nekada bile radnje za prodaju rakova na istočnoj obali Merilenda i porodica Bruks strahuje da bi uskoro čitava ta kultura i tradiconalni način života mogli biti izgubljeni. Sudbina ovih malih biznisa i njihovih meksičkih radnika je u rukama zakonodavaca u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG