Linkovi

35 avganistanskih policajaca i civila poginulo u napadu u centru Kabula


Najmanje 35 avganistanskih policajaca i civila poginulo je jutros u napadu talibanskih boraca na policijski autobus u samom centru Kabula. Reč je o najsmrtonosnijem napadu od pada talibanskog režima krajem 2001. godine.

"Najmanje 35 civila i policajaca je poginulo dok je jedan broj ljudi povređeno. To je delo terorista", izjavio je šef kriminalne policije Ališa Paktijaval.

On je kazao da j policija u prvi mah verovala da se radi o bombi podmetnutoj u autobus, ali se sada ne isključuje mogućnost i da je eksploziv aktivirao bombaš samoubica u samom autobusu.

"Istraga je i dalje u toku i za sada ne znamo" šta je uzrok eksplozije, dodao je on.

U telefonskoj izjavi za Frans pres, portparol talibana Zabijula Mudžahed izjavio je da taj pokret preuzima odgovornost za "samoubilački napad iz automobila bombe". Autobus, sa 45 mesta, prevozio je policijske instruktore ka policijskoj akademiji. Vozilo je potpuno uništeno u eksploziji koja se dogodila ispred glavne policijske stanice u centru grada punom prolaznika. To je peti napad koji se dogodio u Avganistanu u poslednja tri dana i drugi koji se dogodio u Kabulu. Tri civila su juče stradala u eksploziji automobila bombe u centru grada koji je već godinama pod veoma jakim obezbeđenjem. U mrđuvremenu, dva avganistanska policajca i osam talibana poginuli su u sukobima na zapadu Avganistana, u blizini granice sa Iranom, saopštila je danas avganistanska policija. Grupa talibana napala je u noći između subote i nedelje granični kontrolni punkt Kalat-i Nazar, u provinciji Herat, a zatim su usledile borbe koje su trajale četiri sata, rekao je šef policije Rahmatula Safi. On je optužio talibane da supokušali da zauzmu kontrolni punkt. U napadu talibanskih boraca na policijski autobus jutros u samom centru Kabula poginulo je najmanje 35 avganistanskih policajaca i civila. Reč je o najsmrtonosnijem napadu od pada talibanskog režima krajem 2001. godine.

XS
SM
MD
LG