Linkovi

UNHCR: Logori za interno raseljena lica otvaraju se širom Iraka


Funkcioneri UN za izbeglice kažu da se logori za interno reseljena lice otvaraju širom Iraka. To se dogadja, kažu funkcioneri, pošto zajednice u zemlji zatvaraju vrata raseljenim licima. Agencija UN za izbeglice je saopštila da je situacija u Iraku bila dosta teška i pre nego što je izbio rat 2003. Medjutim, Agencija navodi da je ono što se dogodilo od tada katastrofalno: oko dva miliona ljudi je napustilo zemlju, i otišlo uglavnom u Siriju i Jordan, dok su još dva miliona - interno raseljena lica.

Koordinator odeljenja Visokog komesara UN za podršku Iraku, Endru Harper, izrazio je bojazan da bi nedavni napadi na minarete jednog šiitskog svetilišta u Samari mogli da izazovu još jedan talas raseljenih lica unutar Iraka. On je rekao da će ljudima biti teško da pronadju sigurno utočište pošto sve veći broj zajednica ne prihvata pridošlice. Interno raseljena lica su tako očajna, rekao je Harper, da otvaraju sopstvene logore.

“Konačno vidimo stvaranje logora unutar Iraka za interno raseljene osobe. Znali smo da će tokom vremena doći do toga, ali smo pokušali da pomognemo tim zajednicama da prihvate te ljude bez otvaranja logora, jer su oni verovanto najgore rešenje.”

Harper je rekao da ti nasumično podignuti logori liče na siromašne gradske kvartove i nemaju odgovarajuću kanalizaciju i sanitarne uslove, smeštaj ili bezbednost. On je opisao jedan takav logor u Nadžafu, oko 160 kilometara južno od Bagdada.

”Žene vrše nuždu u šatorima ili kolibama jer ne mogu da ih napuste. One nisu registrovane da bi primile pomoć u hrani. Nema struje, a napolju je vrućina od 50 stepeni Celizijusovih. Deca ne pohadjaju školu. Bezbednost je trenutno u redu, ali nema nikakvih mogućnosti za zaposlenje. Najviše što možemo da učinimo je da obezbedimo nešto šatora i kofa i drugih potrebnih artikala.“

Koordinator UN Harper kaže da postoji samo oko 10 takvih logora, ali on očekuje da će biti otvoreno daleko više u budućnosti.

XS
SM
MD
LG