Linkovi

Vebsajt na kome vidimo satelitske snimke planete Mars


Vebsajt HiRISE omogućava nam virtuelno putovanje na Mars tako što objavljuje i tumači prizore koji zaustavljaju dah, a snimljeni su iz satelita koji kruži oko crvene planete.

«Vebsajt se zove HiRISE što je skraćenica za izraz «naučni eksperiment slike visoke rezolucije» (High Resolution Imaging Science Experiment). Zahvaljujući njemu, možemo da čitavom svetu prikažemo snike koji se vraćaju na Zemlju sa letelice za istraživanje Marsa. To su sve informacije koje mi sami dobijamo. Analiziramo snimke a zatim ih objavljujemo za javnost.»

Nekada je bilo teško dobiti pristup fotografijama iz svemira. Pojedine slike, snimljene iz svermiskih letelica, objavljene su u javnosti ali je većina ostala pod ključem, dostupna samo istraživačima. Medjutim danas, zahvaljujući Internetu, na raspolaganju nam je mnogo veći broj snimaka iz kosmosa, a naš vebsajt nedelje je sjajan primer toga. Na njemu ne samo što možemo da vidimo vizuelno zadivljujuće fotografije Marsa, već dobijamo i informacije da bolje razumemo ono što gledamo.

«Naš naučni tim piše potpise ispod fotografija, objašnjavajući specifične prizore. Oni nude sopstvenu interpretaciju onoga što vidimo ali uz to nudimo informacije i o samom načinu posmatranja. To je sjajna stvar u vezi sa ovim vebsajtom: on vam pruža sredstva da sami obavljate svoju analizu, ako to želite.»

Jedan od najefektnijih delova sajta nazvan je «naučne teme», odnosno Science Themes. Na njemu se grupišu fotografije kako bi ilustrovale različite pojave na površini Marsa – kratere nastale udarom asteroida, tragove klimatskih promena pa čak i moguće lokacije za sletanje budućih misija. Te fotografije su koristan resurs za profesore i studente a Izrael Espinoza se nada da će snimci stimulisati vašu maštu.

«Mislim da jednostavan čin otkrića nečeg novog može da započne posmatranjem fotografije. Po meni, divno je ako neka mlada osoba negde u svetu vidi ove snimke i kaže sebi – voleo bih da se bavim ovakvim proučavanjem, da mi to bude posao.»

Još jednom vas podsećamo da snimke Marsa možete videti na sajtu hirise.

XS
SM
MD
LG