Linkovi

Ljudske kosti verno prenose zvučne signale


Kao što zna svaki radioamater, slanje i primanje digitalizovanih radio signala, tako što se jedinice šalju jednom, a nule drugom frekvencijom, omogućava tačno prenošenje informacija na velike daljine čak i sa predajnicima male snage. Ta tehnika, nazvana PSK, jedna je od najpopularnijih u amaterskim komunikacijama.

Nedavno sprovedenim istraživanjima otkriveno je da ista tehnika može da se iskoristi za prenošenje signala preko kostiju skeleta. Savremena medicina ugrađuje u tela obolelih osoba razne uređaje, na primer pejsmejkere, kojima se upravlja daljinski pomoću radio signala. Ali ti signali podložni su smetnjama, koje mogu da budu i fatalne. S druge strane, zna se da kosti odlično prenose zvuk i ta njihova osobina služi, na primer, za proveravanje kako se neka kost oporavlja posle preloma.

Grupa naučnika na univerzitetu Rajs, u Hjustonu, eksperimentiše sa digitalnom PSK tehnikom prenošenja zvučnih signala od jednog kraja tela do drugog. Pokazalo se da se vibracije koje je proizvodio mali uređaj u narukvici na članku jedne ruke, verno prenose do raznih drugih delova tela.

Slični rezultati dobijeni su kada je emiter postavljen na pojas - gde se obično drži mobilni telefon, ili iza uha, u blizini mesta gde stoje slušalice. Naučnici kažu da bi ta osobina mogla da se iskoristi za upravljanje raznim implantiranim uređajima ili pak za slanje signala od tih uređaja do prijemnika. Slično tome, škljocanje zubima moglo bi da se upotrebi, na primer, za biranje broja na mobilnom telefonu.

XS
SM
MD
LG