Linkovi

Američki predsednik apeluje na Iračane da se uzdrže od sektaškog nasilja


U Iraku je danas napadnuto nekoliko sunitskih džamija, posle jučerašnjeg napada na drevnu džamiju Askariju u Samari, za koji se okrivljuju ekstremisti iz Al kaide.

Posle jučerašnjeg napada na šiitsko svetilište, zapaljeno je ili bombardovano najmanje šest sunitskih bogomolja, ali nema izveštaja da je u tim napadima bilo žrtava. Irački premijer Nuri al-Maliki je pojačao mere bezbednosti oko svetilišta i saopštio da je u toku izrada projekta za obnovu Askarije.

Irački zvaničnici su uveli policijski čas u Bagdadu i Samariji, ali su stotine Iračana svejedno izašle na ulice bagdadskog Sadr Sitija da bi protestovale protiv napada u Samari. Demonstracije su održane i u Nadžafu i Basri.

Predsednik Buš je u Vašingtonu apelovao na Iračane da se okanu sektaškog nasilja. Buš je rekao da je jučerašnji napad na džamiju Askariju bio provokativno i surovo delo koje otkriva da su teroristi neprijatelji svakog Iračanina koji želi da živi u miru.

«Ove ubice se nadaju da će njihovi napadi, poput ovog, stvoriti dovoljno konfuzije i haosa da napustimo ovu demokratiju u povoju. Oni imaju svoj smer. Imaju svoje ciljeve. Žele da nas oteraju.»

Predsednik je rekao da ga je upravo sektaško nasilje koje je izbilo prošle godine, posle razaranja zlatne kupole džamije Askarije, navelo da odluči da li da povuče američke trupe ili da ih pojača. Američki predsednik se opredelio za pojačavanje i uputio je još 30 hiljada Amerikanaca u Bagdad i pokrajinu Anbar. On je rekao da je prerano ocenjivati da li to povećanje donosi rezultate, ali s obzirom da poslednja od pet dodatnih brigada treba da postane potpuno operativna ove nedelje, predsednik je rekao da je to kritičan period za novu strategiju.

«Narednih nedelja možemo da očekujemo žestoke borbe. Možemo da očekujemo nove žrtve, i na američkoj i na iračkoj strani.»

U govoru na konvenciji građevinara u Vašingtonu, predsednik je istakao da se više od tri hiljade Amerikanaca koji su poginuli u ovom ratu, borilo da obezbedi zemlju, jer bi – kako je rekao – teroristi iskoristili pobedu u Iraku za izvođenje novih napada u Sjedinjenim Državama.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da većina Amerikanaca sada smatra da je invazija na Irak bila greška. Ovonedeljna anketa lista «Los Anđeles tajms» pokazuje da dve trećine ispitanika ne odobravaju način na koji predsednik vodi rat.

Kongresne demokrate prete da će blokirati dalje finansiranje rata, ukoliko do septembra ne počne da se postiže napredak.

XS
SM
MD
LG