Linkovi

Svjetska banka definisala saradnju sa Crnom Gorom


Bord izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je četvorogodišnju partnersku strategiju, prvu od prijema Crne Gore u tu međunarodnu monetarnu instituciju, uz deset miliona dolara kredita za razvoj turizma (saopštenje banke).

Riječ je o povoljnom kreditu, pod takozvanim IDA uslovima, namijenom za projekte održive turističke privrede i očuvanja prirodne sredine na primorju. Turizam trenutno obezbjeđuje 15 odsto crnogorskog BDP-a i, kao drugi po veličini izvor deviznih prihoda, zapošljava 15 odsto svih radnika.

U Svjetskoj banci navode da crnogorska vlada već primjenjuje reformsku agendu zaštite primorja i razvoja visoko kvalitetnog turizma, ali da su glavne prepreke razvoju održivog turizma - nedostatak vode na primorju i ubrzano uništavanje prostora na obali.

Da bi ojačala državne kapacitete za planiranje prostora i zaštitu od nekontrolisane gradnje i razvoja, Svjetska banka će finansirati ogranke regionalnog vodovoda kako bi obezbijedila vodu iz Skadarskog jezera Baru, a u narednoj fazi, dogodine – Ulcinju, Valdanosu i kapacitetima na Velikoj plaži. Radiće se i na stvaranju dugoročnog i održivog snabdijevanja električnom energijom i izgradnji krucijalne saobraćajne infrastrukture.

Svjetska banka će se u naredne četiri godine fokusirati na rad sa crnogorskim vlastima na daljem usklađivanju sa evropskim standardima i pristupu fondovima Evropske komisjije za regionalni i razvoj sela, posebno za siromašnije regione na sjeveru. U kontekstu razvoja održivog turizma, radiće se na popravljanju poslovnog ambijenta i bezbjednosti imovine, kroz jačanje katastra i modernizaciju licenciranja lokalnog biznisa. Pomagaće se i rad socijalnih službi - uključujući zdravstvo, obrazovanje i penzijske reforme.

Bord direktora Svjetske banke, pored toga, zaključio je da Crna Gora mora da ojača kapaciet administracije – kritičan za evropske integracije i da nastavi ekonomske reforme stvarajući okvir za investicije u energetski sektor i zapošljavanje.

Svjestka banka će, preko Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Agencije za promociju investicija (MIGA) nastaviti da podržava i ohrabruje ulaganja privatnog sektora u Crnu Goru.

Da bi podržala razvojne ciljeve Crne Gore, Svjetska banka će, najavljeno je, obezbijediti i 90 miliona EUR za finansiranje novih investicija do 2010. godine. Saopšteno je i da crnogorska Vlada trenutno realizuje projekte vrijedne 30 miliona USD koje podržava Svjetska banka.

XS
SM
MD
LG