Linkovi

Jelski univerzitet na severozapadu SAD poznat po neogotičkoj arhitekturi


Ali univerzitetski kompleks je poznat i po jednom broju remekdela moderne arhitekture, među kojima je i prva takva zgrada, Univerzitetska umetnička galerija, koju je projektovao jedan od velikana arhitekture prošlog veka, Luis Kan, čija se slava čak i povećala posle njegove smrti, 1974.

Umetnička galerija Jelskog univerziteta, završena 1953, prva je velika porudžbina koju je dobio američki arhitekta rođen u Estoniji, Luis Kan. Drektor galerije, Džok Rejnolds, kaže da je to bilo i udaljavanje od jelske arhitekture.

«To je za Jel bilo nešto sasvim novo. To je bilo prvo delo moderne arhitekture u celom Nju Hevnu i sama ova zgrada je prva imala neke detalje koji su bili prodor. To je na primer bila prva zgrada sa trakastim osvetljenjem, jedna od prvih u kojoj je bio primenjen zid-zavesa, jedna od prvih zgrada sa dvostrukim oknima i, posebno, jedna od prvih koja je imala ovu jedinstvenu tetraedarsku betonsku tavanicu iznad nas», kaže direktor galerije.

U ovom objektu otvorenom za javnost, u koji se ulaz ne plaća, izložena su neka od vrhunskih dela zapadne umetnosti, među kojima su slike Manea i Van Goga, isto kao i umetnost azijskih zemalja: keramika, paravani i slike. Galerija poseduje i veliku zbirku afričke umetnosti, skulptura i maski korišćenih u ritualima.

U zgradi je godinama bio smešten jelski Arhitektonski fakultet. Na njemu je povremeno predavao i Luis Kan – kada nije bio zauzet projektovanjem drugih ikona modernizma, kao što su Muzej umetnosti «Kimbel» u Teksasu, Indijski poslovni institut i zgrada parlamenta Bangladeša, kao i još jedan muzej za Jel, Centar britanske umetnosti. Međutim, tokom godina, zgrada Umetničke galerije je propala i izdeljena različitim pregradama. Zbog toga je, od 2004, Rejnolds sproveo dvogodišnju obnovu i ponovo otvorio prostor u skladu sa Kanovom vizijom.

«Ona ima toplinu i organski kvalitet i veličinu uz to, koje ne dovodite u vezu sa mnogim modernističkim zgradama i pravi osećaj za ljudsku razmeru. Tako da imate masivnost i delikatnost», kaže Rejnolds.

Luis Kan je umro 1974, ali njegov uticaj može da se vidi u celoj savremenoj arhitekturi. Ipak, Rejnolds kaže da za razliku od pravolinijskih zgrada drugih modernista, Kanovi projekti imaju spiritualnost, poput drevnih spomenika.

«To je u velikoj meri bilo vraćanje kroz vreme, čak i do Egipta i piramida i te vrste geometrije i formi koje su nadahnjivale Kana. Uistinu, kao da su mu se drevni Grci, Rimljani, Egipćani, obraćali», kaže Rejnolds.

Obnovljena Umetnička galerija Jelskog univerziteta je otvorena izložbom savremenih skulptura, koje je odabrala grupa jelskih studenata. Pod naslovom «Uzvraćanje Kanu: vajarska konverzacija», predstavljeni su pored ostalih i radovi Aleksandra Kaldera, Anet Lemije, Djuana Hansena i Elison Sar.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG