Linkovi

Nemački mediji hvale stavove o Kosovu koje je izneo predsednik Buš


Nemački mediji posredno danas hvale stavove koje je u Tirani i Sofiji izneo američki predsednik Džordž Buš i smatraju da zemlje Evropske unije treba što pre da se pridruže stavu Vašingtona da je brzo priznavanje kosovske nezavisnosti ključ za stabilnost u regionu. Povodom današnjeg sastanka Kontakt-grupe u Parizu u Berlinu se podsedća na stavove kancelarke Angele Merkel o Kosovu izrečene posle samita G-8 u Hajligendamu.

Uticajni dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“ uz preporuku “barem velikim zemljama EU da se priključe stavu koji je formulisao predsednik Buš u Tirani uvidja da bi time doduše „bila osujećena ruska taktika ometanja“, ali da bi „izrasle nove teškoće“.

Jer, „savet bezbednosti, kako je odredjeno u rezoluciji 1244 UN, ovlašćuje članice UN da organizuju medjunarodno vojno prisistvo na Kosovu. Ako bi Vašington rezoluciju ignorisao, pitanje je da li bi ona mogla još da bude osnova za angažman nemačkih vonika i generalno svih stranih trupa na Kosovu“, upozorava ovaj list.

„Zidojče cajtung“ smatra da „ako Rusi i dalje blokiraju odluku o statusu Kosova, preti jednostrano priznavanje nezavisnosti Albanaca sa nesagledivim posledicama za čitav Balkan“. „Tako su već pre 15 godina počeli krvavi balkanski ratovi. Ni u interesu Moskve ne može da bude takva eksplozija“, ocenjuje „Zidojče cajtung“.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova u Berlinu današnji sastanak Kontakt grupe u Parizu gleda kao nastavak medjunarodnih napora za postizanje rešenja za Kosovo. Predstavvnica ministarstva danas nije želela da komentariše to što se okupljanje odvija bez predsatvnika Rusije, ali je podsetila na prošlog petka izrečene stavove savezna kancelarka Angele Merkel o Kosovu.

Posle samita G-8 u Hajligendamu ona je, najavljujući novi sastanak Kontakt-grupe, rekla da „problem Kosova i Srbija nije nov, i neće sve propasti ako postizanje rešenja traje nekoliko nedelja duže, ali može da propadne ako se pusti da vreme prolazi i pri tome se ne čini ništa“.

Angela Merkel je i tada ponovila „interes da odluka (o budućem statusu Kosova) ima podlogu u UN“. Slična izjava danas je došla iz francuskog ministarstva za inostrane i evropske poslove, gde naglašeno takodje i da odsustvo Rusije sa današnjeg sastanka ne znači da postoji želja da se Moskva "isključi" iz razgovora.

XS
SM
MD
LG