Linkovi

Analitičari ocenjuju da će SAD i Rusija nastaviti pregovore o Kosovu


Analitičari u Beogradu ocenjuju da će SAD i Rusija nastaviti da pregovaraju o statusu Kosova, a da Srbija treba da se čuva konfrontacije velikih sila.

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović smatra da prostora za pregovore još ima i da je sada na potezu Evropska unija čiji je interes da se smanje tenzije između SAD i Rusije kako bi proces određivanja statusa Kosova imao podlogu u Ujedinjenim nacijama. Neće biti velikih pomaka ni posle susreta američkog i ruskog predsednika Džorda Buša i Vladimira Putina, kaže Svilanović i dodaje da u izjavi predsednika Buša čuje poruku da svi moraju da budu strpljivi i da će se razgovori nastaviti i sa Rusijom i sa Srbijom a da će konačni rezultat verovatno biti nezavisnost Kosova. To je američki predsednik snažno podvukao, ali je istovremeno suština njegove poruke da do toga predstoji još neko vreme razgovora, rekao je Svilanović.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da se posle susreta američkog i ruskog predsednika razgovori o statusu Kosova iz Saveta bezbednosti vrate u Kontakt grupu i da ona ponudi zajedničku rezoluciju. Novih pregovora Beograda i Prištine neće biti ali će biti pokušaja da se uvaže njihova mišljenja i predlozi, rekao je Janjić.

A član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić rekao je da je pozicija Srbije znatno složenija od onog što zvaničnici u Beogradu tvrde. Našli smo se u nezahvalnoj poziciji jer smo ušli u žižu suprotstavljenih stavova i interesa najvećih sila, to može da ima dalekosežne negativne posledice po nas i sve treba učiniti da se iz te situacije izađe pošto ni jedna mala zemlja ne može od toga da očekuje bilo šta dobro, rekao je Lazić.

XS
SM
MD
LG