Linkovi

Predlog zakona o imigracionoj reformi pretrpeo težak udarac


Većina senatora nije podržala predlog da se okonča diskusija, i predje na glasanje o tom predlogu. Pristalice dvostranačkog kompromisnog predloga do kasno u noć su tvrdile da je taj plan poslednja šansa da se reši problem loše zaštite granica i loše imigracione politike.

«Ako ne budemo izglasali ovaj zakon, propustićemo tu šansu i vratićemo se zakonu džungle jer to je pravo stanje stvari na granici – džungla!» upozorio je senator Kenedi.

Na kraju kompromis nije prošao. 45 senatora je glasalo za okončanje diskusije, a 50 protiv.

«Ja nisam bio upućen, nisam učestvovao u tom «velikom kompromisu», niti je američki narod u tome učestvovao» rekao je republikanski senator Sešns.

Krajnji problem bio je u tome što zakon izgleda nikada nisu potpuno podržali ni Republikanci ni Demokrate.

«Proveli smo toliko vremena na ovom zakonu pokušavajući da zadovoljimo ljude koji nikako nisu mogli da budu zadovoljni njime...» ocenio je senator Rid.

Krhka dvostranačka koalicija počela je da se osipa kada su senatori predložili amandmane na predlog zakona. Republikanac Lindzi Grejem usprotivio se amandmanu koji je podneo demokrata Barak Obama.

«Kada se obraćate biračima, prijatelju, i pitate: «zašto ne možemo da budemo jedinstveni?» – evo zašto», rekao je Grejem.

«Ideja da taj amandman na neki način obezvredjuje ovaj predlog je prosto neistinita» - odgovorio je senator Obama.

XS
SM
MD
LG