Linkovi

Izrael: Sve opcije otvorene kada se radi o iranskom nuklearnom programu


Zamenik izraelskog premijera Šaul Mofaz je rekao da njegova zemlja nije isključila vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih objekata mada za sada želi da se koncentriše na diplomatiju. Mofaz je takodje rekao da je Izrael informisao Siriju da je zainteresovan za nastavak mirovnih razgovora.

Potpredsednik vlade Izraela Šaul Mofaz je rekao da su sve opcije otvorene kada se radi o suočavanju sa iranskim nuklearnim programom. Mofaz kaže da je Izrael poslao jasan signal da je vojna opcija jedna mogućnost da se Iran spreči da se domogne nuklearnog oružja. Medjutim, u intervjuu za izraelski radio, on je rekao da bi rat bio poslednje sredstvo. On je rekao ”u ovom momentu, medjunarodne sankcije su pravi kurs akcije i one bi trebalo da budu intenzivirane.

Mofaz, koji se početkom nedelje u Vašingtonu, sastao sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, rekao je da su se Izrael i Sjedinjene Države složile da razmotre efikasnost sankcija do kraja godine. Izrael je sve više uznemiren iranskim nuklearnim programom od kraja 2005. godine, kada je iranski predsednik zapretio da će zbrisati jevrejsku državu ”sa mape“. Osvrnuvši se na Siriju, Mofaz je rekao da je Izrael zainteresovan za oživljavanje mirovnih pregovora koji su propali pre sedam godina:

On je naveo da je Izrael poslao tajnu poruku Siriji, ali nije dobio odgovor. Mofaz nije otkrio sadržaj te poruke, ali je juče jedan izraelski dnevnik naveo da je Izrael poručio Siriji kako je spreman da se povuče sa strategijske Golanske visoravni u zamenu za puni mir. Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije pre 40 godina, tokom šestodnevnog rata, ali medju Izraelcima ni danas ne postoji raspoloženje za vraćanje te teritorije. Naime, jedna nedavna anketa ukazuje da se 84 posto Izraelaca protivi potpunom povlačenju sa Golanske visoravni.

XS
SM
MD
LG