Linkovi

Gejts izabrao admirala Malena za načelnika združenog generalštaba


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts odlučio je da ne zatraži od predsednika da ponovo imenuje vodećeg vojnog funkcionera na njegov dosadašnji položaj, da bi izbegao sporni proces njegove potvrde u Senatu, povezan sa ratom u Iraku.

Sekretar Gejts je izjavio da je izabrao admirala Majka Malena za sledećeg načelnika združenog generalštaba američkih oružanih snaga, a zatim je dao pomalo iznenadjujuću izjavu u vezi sa sadašnjim načelinkom generalštaba, generalom Piterom Pejsom

“Moja namera na početku mog mandata bila je da preporučim predsedniku da general Pejs bude ponovo imenovan za načelnika za period od naredne dve godine.”

Sekretar Gejts je rekao da je nameravao da zatraži od predsednika Buša da ponovo imenuje generala Pejsa, ali je u konsultacijama sa republikanskim i demokratskim članovima Senata saznao da bi proces njegove potvrde bio sporan i prema rečima sekretara, usredsredjen na “prošlost, a ne na budućnost.”

“Nisu mi nepoznate sporne potvrde i ne izbegavam ih. Medjutim, odlučio sam da u ovom momentu u istoriji naše zemlje, ne bi bilo korisno za naše muškarce i žene u uniformama i za samog generala Pejsa da budu izloženi iskušenju i podeljenim stavovima prilikom izbora novog načelnika združenog generalštaba američkih oružanih snaga.”

General Pejs je proteklih šest godina bio predsedavajući ili zamenik predsedavajućeg generalštaba i pretresi i debate o njegovoj ponovnoj potvrdi obuhvatili bi preispitivanje vodjenja ratova u Iraku i Avganistanu.

“Razočaran sam što su okolnosti naložile ovakvu vrstu odluke. Želeo bih da to nije slučaj. Želeo bih da nije bilo potrebno doneti ovakvu odluku, ali mislim da je to realna procena sadašnje situacije.”

Oficir koji će biti imenovan na mesto generala Pejsa, admiral Majk Malen, bio je načelnik američkih vojno-pomorskih operacija skoro dve godine. Takodje je služio kao komandant američke ratne mornarice i pomorskih snaga NATO-a, a diplomirao je na programu za viši menadžment na univerzitetu Harvard.

XS
SM
MD
LG