Linkovi

Putin: Rusija ne smatra da se pitanje statusa Kosova može rešiti nametanjem


«Rusija ne smatra da se pitanje kosovskog statusa može rešiti nametanjem, bez pristanka srpske strane» izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u susretu sa novinarima na samitu G8.

Na pitanje pod kojim bi uslovima Moskva pristala na plan zapadnih partnera, koji insistiraju na tome da Kosovo postane nezavisno, možda u roku od šest meseci ili godinu dana, Putin je ponovio da je ruska pozicija zasnovana na fundamentalnim principima medjunarodnog prava, koji govore o potrebi zaštite teritorijalnog integrieta država.

«Naš stav je zasnovan i na Rezoluciji 1244 koju je usvojio Savet bezbednosti UN i niko je do sada nije ukinuo» kazao je Putin, dodajući da je u tekstu rezolucije zapisano da je Kosovo neotudjivi deo Srbije.

«Pokušavaju da nas ubede da se problem može rešiti bez pristanka umešanih strana, u ovom slučaju – srpske strane. Mi ne mislimo da je to ispravno, sa moralnog ili pravnog stanovišta. Treba da budemo strpljivi i saradjujemo i sa kosovskim Albancima i Srbima. Treba da se pridržavamo zajedničkih principa medjunarodnog prava, i ne treba da namećemo svoju volju drugim zemljama, niti ponižavamo druge narode» poručio je predsednik Rusije.

Putin je upozorio da bi, ukoliko svetski lideri dodju do zaključka da je u današnjem svetu princip samoopredeljenja važniji od teritorijalnog integriteta država, istim principom trebalo da se rukovode u svim regijama sveta, a ne samo oblastima u kojima bi «ruski partneri želeli da se taj princip primenjuje».

«U tom slučaju, pravo na samoopredeljenje treba dati i narodima koji žive u bivšoj Jugoslaviji, i narodima malih post-sovjetskih republika, zato što nema razlike izmedju njihove i ove druge situacije» istakao je Putin, navodeći da je u oba slučaja trenutna situacija posledica sastava nekadašnjih komunističkih imperija, te da su u oba slučaja te zemlje prošle kroz periode etničkog čišćenja i zločina, kao i da su de facto nezavisne.

XS
SM
MD
LG