Linkovi

U SAD svake godine se baci tri miliona tona elektronskih uređaja


Ta statistika izaziva zabrinutost mnogih ekologa koji nastoje da promene zakone kako bi sprečili bacanje takvih uredjaja, i ulazak toksičnih materija u tle. Oni se, takodje, nadaju da bi centri za recikliranje «elektronskog otpada» mogli da budu put za očuvanje životne sredine.

Prema procenama američke vlade, Amerikanci svake godine proizvedu više od tri miliona tona elektronskog otpada, a s obzirom na to da na trište stalno izlaze novi modeli kompjutera, televizora i mobilnih telefona, logično je očekivati da će taj otpad postajati sve veći.

Oslobadjanje od neželjenog elektronskog otpada je stalna briga ekoloških organizacija, od kojih se mnoge odavno zalažu za aktivnije programe recikliranja. Direktorka ekološke organizacije Sijera Klub za Kolorado, Suzan Lefevr kaže da je najvažnije da potrošači i proizvodjači zajedno preuzmu odgovornost za problem elektronskog otpada.

«Ako vam je stalo do zdravlja vaše dece i budućih generacija, ako vam je stalo do živog sveta, ako želite da se postarate da u budućnosti bude dovoljno zemljišta za parkove – onda morate da budete deo rešenja.» ističe Lefevr.

Predstavnica Sekretarijata za javne radove u Springfildu Barbara Laks kaže da je, u trenutku kada se neželjeni otpad pronadje na deponijama, prekasno za recikliranje.

«Kada stignu do deponija uredjaji su verovatno već preturani i možda slomljeni u nekom kamionu. Razne materije su možda već ušle u tle... Zato je mnogo efikasnije raditi na obrazovanju, regulaciji, partnerstvu... elementima koji omogućuju da odvojimo te materije pre nego što uopšte udju u kamion za otpad.»

Širom SAD, male privatne firme uključujući se u biznis reciklaže kompjutera da bi zadovoljile rastuću potražnju. Na periferiji Springfilda u Mizuriju, centar za reciklažu elektronskog otpada naplaćuje izmedju 5 i 25 dolara za uslugu recikliranja elektronske opreme – od kompjuterskih miševa do televizora i njihovih daljinskih upravljača.

«Kada pričamo o elektronskom otpadu, mnogi od tih proizvoda su i napravljeni da se koriste godinu ili dve a onda se odbacuju. Mi nažalost živimo u društvu koje stalno baca aparate, ali se elektronski otpad može pravilno reciklirati. Za sada profit nas kompanija za reciklažu nije tako veliki, ali ovo može postati profitabilni biznis» kaže direktor ove firme, Ken Rajs.

Rajs kaže da su neki od njegovih najboljih klijenata lokalne medicinske ordinacije, banke i osiguravajuće kompanije koje znaju da se njihova stara oprema ne samo reciklira, već se ujedno uništavaju svi podaci u memoriji starih kompjutera, čime se eliminiše mogućnost da se neko drugi dokopa tih podataka.

U Evropi, neke zemlje zahtevaju od proizvodjača elektronske robe da budu odgovorni za krajnje počivalište svojih uredjaja, što je plan koji bi Sijera Klub želeo da vidi i u SAD. Suzan Lefevr iz Sijera Kluba smatra da bi, u tom slučaju, proizvodjači mogli da počnu da dizajniraju opremu imajući na umu potrebe reciklaže. Bolji dizajn bio bi ključan za smanjenje toksina u budućnosti. Za sada, četiri američke države već sprovode kontrolu bacanja elektronskog otpada.

XS
SM
MD
LG