Linkovi

Poslodavci traže kvalitete koji prevazilaze puko tehničko znanje


Novi diplomci u SAD, kao i Amerikanci koji žele da promene posao, otkrivaju da u današnje vreme poslodavci od svojih zaposlenih traže kvalitete koji prevazilaze puko tehničko znanje. Od njih se očekuju komunikativnost, timski rad i prilagodljivost zbog čega dobre poslovne mogućnosti očekuju i studente društvenih nauka.

Veselje i proslava dodele diploma 2007. polako već blede u sećanju dok milioni novih diplomaca u Americi stupaju na trište rada. Uslovi na tom tržištu veoma su povoljni za diplomirane studente biznisa, finansija i inženjerstva... jer vlada velika potražnja za tehničkim veštinama i znanjima. No, čak i diplomci društvenih nauka kao što su istorija ili engleski jezik – dočekuju se otvorenih vrata. Nova, nenaučna studija firme «Challenger Grey and Christmas», koja pomaže mladim Amerikancima da nadju posao, pokazuje da poslodavci sve više traže takozvane «meke veštine» koje poseduju diplomci društvenih nauka.

Dok SAD nastavljaju da razvijaju «ekonomiju zasnovanu na znanju», poslodavci u svim sektorima traže radnike koji znaju kako da pišu, efikasno prenose svoje ideje i imaju razvijeno kritičko razmišljanje. Predstavnici poslodavaca rekli su kompaniji Čelindžer da su ustanovili da ljudi sa takvim, socijalnim veštinama dolaze na novo radno mesto bolje pripremljeni da se brzo adaptiraju, što je nešto što se od njih očekuje u savremenom radnom okruženju.

XS
SM
MD
LG