Linkovi

Podgorica: Različiti komentari na operaciju 'Mreža' u Srbiji


Srpska policija je uhapsila osam od 15 članova organizovane kriminalne grupe, čiji je organizator bio biznismen Stanko Subotić Cane. Oni su osumnjičeni za šverc cigareta kojim je država oštećena za više od 40 miliona eura. Taj novac su iz Srbije prebacivali preko Crne Gore i Makedonije na svoje račune na Kipru, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši načelnik Centra Državne bezbjednosti Novog Sada Milan Popivoda i Ivana Olujić, osumnjičena da je posredovala u nelegalnoj distribuciji cigareta. Uhapšeni su i bivši radnici Savezne uprave carina Nebojša Nikolić, zvani Tarzan, i Drage Dodeski, kao i radnik preduzeća "MIA" iz Uba Milan Ranković, zvani Pekin. Dodaje se da su uhapšeni i Miroslav Pešić - Miki, osumnjičen da je vršio uplate preduzeća "MIA" iz Uba i bivši funkcioner državnih organa Milan Milanović Mrgud. Hapšenje je uslijedilo "poslije višegodišnje detaljne istrage, a u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom u vezi sa predmetom "Mreža", navodi se u saopštenju. Subotićeva grupa je osumnjičena da je preko njegovog preduzeća "MIA" iz Uba od 1995. godine do 1997. godine "uvozila cigarete bez evidentiranja i prodavala na crnom tržištu". Uhapšenima je određen pritvor do 48 sati. U saopštenju se dodaje da će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i bivši šef Savezne uprave carina Mihalj Kertes, koji je trenutno u prtivoru. "Za Stankom Subotićem i ostalim članovima organizovane kriminalne grupe policija Srbije intenzivno traga", piše u saopštenju.

Vijest da je policija Srbije privela osam od 15 članova organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, čiji je organizator bio Stanko Subotić, blizak prijatelj čelnika crnogorske vlasti, izazvala je danas u Podgorici različite komentare.

I dok u crnogorskoj policiji tvrde da nisu obaviješteni o potrazi za Subotićem, Demokratska srpska stranka upitala je šta će se desiti sa ostrvom Sveti Nikola, koje je u vlasništvu kontroverznog srpskog biznismena, ukoliko se dokaže osnovanost policijskih tvrdnji.

"Da li se bivši premijer zapitao koliko je umješno da se njegov lik, kao političara, poslanika, bivšeg premijera, nađe zajedno sa likom biznismena čije je poslovanje, u najmanju ruku, sumljivo", kaže se u saopštenju te partije.

DSS ocjenjuje da je indikativno da Subotić svoj kapital seli u Crnu Goru, pretpostavljajući da se tu osjeća sigurno.

Istraga srpskog Ministartsva unutrašnjih poslova kojom se potražuje biznismen Stanko Subotić zbog sumnje da je za 40 miliona EUR oštetio državnu kasu, u velikoj mjeri se tiče i funkcionera DPS-a Mila Đukanovića i Svetozara Marovića-saopštila je Narodna stranka ocjenjujući da je ‘’pored zajedničkog fotografisanja, mnogo značajniji karakter odnosa osumnjičenog i naših humanista i državotvoraca".

’’Očekujemo da će i Državnog tužioca zaintrigirati taj odnos te da će ga po službenoj dužnosti i ispitati’’, navodi NS.

Ukazujući da je Đukanović najavio da će investicija na ostrvu Sveti Nikola u Budvi, u kojoj je jedan od investitora i Subotić, iznositi milijardu EUR, ta stranka očekuje da će i crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca, ‘’staviti pod lupu ovu investiciju".
Vladajuća Demokratska partije socijalista u reagovanju na optužbe da se hapšenje članova kriminalne grupe, čiji je organizator bio Stanko Subotić, može povezati sa čelnicima te stranke, saopštila je da je u pitanju "već viđeni, više puta primjenjivani metod kojim njegovi autori pokušavaju udahnuti ekskluzivizam i značaj već ispričanim i prepričanim temama".

XS
SM
MD
LG