Linkovi

SAD smatraju da severnokorejska raketna proba nije konstruktivna


Zvaničnici južnokorejskog ministarstva odbrane tvrde da je Severna Koreja ponovo testirala nekoliko projektila kratkog dometa, što su Sjedinjene Države okarakterisale kao nekonstruktivan potez.

Južnokorejski funkcioneri navode da su projektili ispaljeni danas sa zapadne obale korejskog poluostrva. Nije saopšteno mnogo detalja. U u Nemačkoj, predstavnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da bi Severna Koreja trebalo da se uzdrži od testiranja projektila i da bude fokusirana na denuklearizaciju korejskog poluostrva.

Severna Koreja se, naime, u februaru, tokom šestostranih razgovora, saglasila da zatvori svoj nuklearni reaktor. Medjutim, Pjongjang je odbio da realizuje obećanje, sve dok mu se ne dozvoli pristup sredstvima na, prethodno zamrznutom, državnom računu u jednoj banci u Makau.

Taj račun je zamrznut pošto je Vašington tvrdio da su sredstva sa njega korištena vezana za pranje novca. Ti fondovi su odmrznuti u martu.

Prošlog jula, Severna Koreja izazvala je oštre reakcije medjunarodne zajednice zbog raketnih proba, uključujući i testove raketa dugog dometa. Pjongjang je takodje isproba i svoj prvi projektil sa nuklearnom bojevom glavom u oktobru.

XS
SM
MD
LG