Linkovi

Snažne mere bezbednosti u Rimu uoči posete predsednika Buša


Italijanske vlasti pripremaju izuzetno snažne mere bezbednosti uoči dolaska predsednika SAD, koji u Rim stiže kasno uveče iz Poljske. Kako je planirano, on će se u subotu sastati sa papom Benediktom i italijanskim državnim vrhom.

Hiljade policajaca patroliraće ulicama Rima a vazdušni saobraćaj biće zatvoren za komercijalne letove dva časa pred poletanje i sletanje predsedničkog aviona Air Force One. Rimski vazdušni prostor ostaje zatvoren tokom cele Bušove posete. Vlasti su takodje odlučile da zatvore škole, pa se očekuje da će mnogi učenici učestvovati u masovnim demonstracijama protiv Buša i globalizacije, zakazanim za subotu poslepodne.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Djulijano Amato izjavio je da će biti demonstracija protiv Buša i SAD, ali je uveren da će vlasti moći da zaštite javni red i mir, dodajući da je na raspolaganju niz resursa kako bi se garantovala bezbednost.

Očekuje se da će hiljade ljudi iz svih delova Italije doći u Rim da izrazi protivljenje daljem prisustvu američkih vojnika u Iraku kao i italijanskom slanju trupa u Avganistan. Organizatori skupa kažu da učesnici neće demonstrirati samo protiv SAD već i protiv italijanske vojne politike. «Prodijeva vlada učestvuje u 16 ratova u svetu, pre svega u ratovima u Avganistanu i Libanu», kaže Pjer Bernoki, jedan od organizatora protesta koji tvrdi da su demonstracije uperene i protiv odluka italijanske vlade da pojača izdvajanja za vojni budžet, kao i širenja američke vazdušne baze u Vičenci. Organizatori tvrde da će demonstracije biti mirne, ali vlasti kažu da će pažljivo motriti situaciju da ne bi došlo do izbijanja nasilja.

Najviši bezbednosni zvaničnik u Rimu, prefekt Akile Sera, kaže da će demonstrantima čija su lica maskirana ili koji nose štapove i oružje biti zabranjeno da učestvuju u protestu. On je potvrdio da će Buš ipak, kao što je bilo planirano, obići Trastevere, živopisni deo Rima sa uskim uličicama i prolazima koje neki smatraju rizikom za predsednikovu bezbednost.Sera nije negirao da postoje teškoće u održavanju bezbednosti u Trastevereu, ali je izjavio da će se uložiti maksimalni napori da Bušova poseta tom delu grada protekne na najbolji mogući način.

Predsednik Buš posetiće Baziliku Svete Marije u Trastevereu i učestvovati u panel diskusiji u obližnjem sedištu rimokatoličke mirovne grupe Zajednica Sant Edjidio, koja je posredovala u rešenju brojnih konflikta u Africi. Stanovnici Trasteverea već su upozoreni da neće moći da parkiraju ili voze svoje automobile u toj četvrti sve do kraja posete predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG