Linkovi

Ivanović u finalu Rolan Garosa, poraz Janković i dva poraza Zimonjića


Ovogodišnje finale ženskog singla na Rolan Garosu neće biti u potpunosti srpsko, ali će srpski tenis imati bar jednu predstavnicu. Najbolje rangirana srpska teniserka Jelena Janković doživela je i šesti poraz u duelima sa prvom igračicom sveta, Belgijankom Žastin Enan, ovog puta vrlo ubedljvo – 6:2 i 6:2, ali je prethodno Ana Ivanović oduvala sa terena Ruskinju Mariju Šarapovu6:2 i 6:1 za samo 65 minuta igre.

U svom prvom Grend Slem polufinalu u karijeri Ana Ivanović je dominirala od prvog do poslednjeg poena. Počela je asom i završila na isti način, a u međuvremenu je oduzela servis Ruskinji – tri puta u prvom i dva puta u drugom setu, iskoristivši svih pet brejk lopti. Bez obzira na to što je poznato da Šarapovoj šljaka nije omiljena podloga, dvostruka Grend Slem šampionka bila je prilično sigurna u prvih pet mečeva, ali protiv Ivanović nije imala nikakve šanse.

Devetnaestogodišnja Beograđanka demonstrirala je izvanredan forhend, vrlo siguran dvoručni bekhend i po svemu sudeći jedan od najboljih servisa u današnjem ženskom tenisu. Na kraju, Ivanović je osvojila preko 80 odsto poena na svoj prvi servis i zabeležila pet asova, čime se učvrstila na prvom mestu liste teniserki sa najviše neodbranjenih servisa na turniru – ukupno 36 na šest mečeva do sada.

Naredna protivnica Ane Ivanović biće dvostruka uzastopna šampionka Frenč Opena, Žastin Enan, sa kojom se sastajala samo jednom do sada, pre dve godine na šljaci u Varšavi i Belgijanka je pobedila sa 6:4 i 7:5. Danas, Enan je ostvarila šestu pobedu u karijeri nad Jelenom Janković, ali prvu u dva seta, koja su doduše trajala 80 minuta. Kao i Ivanović protiv Šarapove, i Enan je sve vreme kontrolisala rezultat i imala mnoštvo prilika za brejk, zahvaljujući slabijem servisu Janković. Bez obzira na poraz, najbolje rangirana teniserka Srbije od ponedeljka će zahvaljujući rezultatima na Rolan Garosu biti treća na WTA rang-listi, što joj je najbolji plasman u karijeri.

A najbolji srpski dubl igrač, Nenad Zimonjić imao je prilično neuspešan dan, koji se završio porazima u polufinalu muških i finalu mešovitih parova. Najpre je sa Francuzom Santoroom poražen od Čeha Dluhija i Viznera – 6:1, 1:6 i 6:4, a zatim sa Slovenkom Srebotnik nije uspeo da odbrani prošlogodišnju titulu u miksu. Natali Deši i Endi Ram slavili su – 7:5 i 6:3.

XS
SM
MD
LG