Linkovi

Rusija protiv nametnutog rešenja, poručio Lavrov posle susreta sa Jeremićem


«Rusija neće odobriti nametnuto rešenje za Kosovo» izjavio je u Moskvi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, posle susreta sa šefom diplomatije Srbije, Vukom Jeremićem. Lavrov i Jeremić založili su se za utvrdjivanje okvira za nastavak pregovora o statusu Kosova «uz izbalansirano medjunarodno posredovanje».

U razgovoru sa šefom srpske diplomatije, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je solidarnost Rusije sa Vladom Srbije u pogledu Kosova i dodao da Moskva podržava njeno zalaganje za nastavak pregovora. Lavrov je dodao da se i Beograd i Moskva zalažu za nalaženje rešenja na osnovu medjunarodnog prava, Rezolucije 1244 i realizacije standarda koji do sada nisu ispunjeni, i istakao da bi Rusija podržala “kompromisno rešenje”. “Kompromis je moguć jedino u skladu sa medjunarodnim pravom i jednakim pravima obe strane. Takav kompromis je moguć, on podrazumeva pristanak i Beograda i Prištine i mi ćemo, naravno, podržati takvo rešenje” istakao je Lavrov.

Vuk Jeremić je izjavio da je Beograd spreman na kompromisno rešenje, ali da neće prihvatiti kosovsku nezavisnost. “Za Srbiju je nezavisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva i zbog toga Beograd ne može da podrži bilo kakve korake u procesu koji bi vodili bilo kom vidu kosovske nezavisnosti", istakao je Jeremić. Srpski ministar inostranih poslova takodje je preneo zahvalnost Rusiji zbog njenog principijelnog stava o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, dok je Lavrov rekao da će predsednik Rusije Vladimir Putin i na samitu G8 ponoviti stavove Moskve o Kosovu i njenu spremnost za razmatranje tog pitanja.

Šef srpske diplomatije razgovarao je u Moskvi i sa specijalnim predstavnikom predsednika Rusije za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom i kopredsednikom medjuvladinog komiteta za bilateralnu saradnju Sergejom Šojguom.

XS
SM
MD
LG