Linkovi

Otvorena kancelarija SAD za saradnju sa Srbijom u oblasti odbrane


U Beogradu počela da radi kancelarija Sjedinjenih Američkih Država za saradnju sa Srbijom u oblasti odbrane.

Izjavu o otvaranju Kancelarije potpisali su ministar odbrane Dragan Šutanovac i američki ambasador u Beogradu Majkl Polt, a njen prvi direktor biće potpukovnik Vojske SAD Aleksandar Milutinović.

Ambasador Polt istakao je da je ovo istorijski dan za odnose dve zemlje u pogledu bezbednosne saradnje koja prerasta u partnerstvo i ostavlja iza sebe nasleđe Slobodana Miloševića i Ratka Mladića koji su ostavljeni na smetlištu istorije, gde i pripadaju.

Ubeđen sam, rekao je američki ambasador, da će Vojska Srbije pod rukovodstvom ministra Šutanovca i načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša učvrstiti mesto Srbije u suočavanju sa globalnim bezbednosnim izazovima.

Ministar Šutanovac rekao je da su integracije u evroatlantske strukture garant stabilnosti i mira i zatim naglasio da je Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane veliki iskorak u saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Vojske Srbije ali i dve države.

A načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš istakao je da će Kancelarija sprovoditi patrnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja a da će obrazovanje biti u fokusu reforme vojske.

Posle svečanog otvaranja Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane, ambasador Majkl Polt izjavio je da je namera Vlade SAD da u Savetu bezbednosti UN što pre bude usvojena nova rezolucija o Kosovu i ocenio da ne može biti zaustavljen proces kojim će Kosovo dobiti status nadzirane nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG