Linkovi

Predsednik Džordž Buš stigao u Prag na početku obilaska šest evropskih zemalja


Američki predsednik Džordž Buš stigao je u Prag na početku obilaska šest evropskih zemalja, u jeku zategnutih odnosa sa Rusijom zbog namere Sjedinjenih Država da u Češkoj republici i Poljskoj izgrade sistem za odbranu od raketa.

Raketna odbrana je u vrhu spiska tema za razgovore sa češkim liderima, koji su već pristali da se na njihovoj teritoriji izgradi deo odbrambenog sistema koji Vašington želi da izgradi u istočnoj Evropi. Taj plan izazvao je snažnu reakciju ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je rekao da to predstavlja početak nove trke u naoružavanju u Evropi.

Predsednik Putin je rekao novinarima u Moskvi da pomenuti Bušov plan remeti stratešku ravnotežu u svetu i da će Rusija odgovoriti usmarevanjem svojih raketa na evropske gradove. Prema transkriptu tog razgovora, objavljenom u Kremlju, Putin je rekao da bi ti ciljevi mogli da budu napadnuti balističkim ili krstarećim raketama, ili pak, kako je rekao ”jednim sasvim novim sistemom.“ On je izneo gledište da je američki plan možda pokušaj da se potkopaju ruski odnosi sa Evropom. Predsednik Buš će se sastati sa Putinom na marginama samita grupe osam, u Nemačkoj. Bušov savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, kaže da će Buš ponovo istaći da planirani antiraketni sistem ne predstavlja opasnost po Rusiju.

”Sistemi koje ćemo postaviti nemaju nikakve značajnije mogućnosti protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, usmerenih prema Sjedinjenim Državama. Ti sistemi imaju ograničene sposobnosti samo prema drugim državama, kao što je Iran, koje razvijaju blističke rakete i potencijalno oružja za masovna uništavanja, koja bi te rekete mogle da ponesu. Sve se svodi samo na Iran.“

Najviši funkcioner iranske bezbednosti, šef vrhovnog nacionalnog saveta bezbednosti, Ali Laridžani, kaže da je to smešno. U izjavi iranskoj državnoj novinskoj agenciji Laridžani je rekao da njegova zemlja nema rakete sposobne da dosegnu do Evrope.

Tokom sutrašnjih razgovora u Pragu, predsednik Buš sastaće se sa češkim predsednikom i premijerom i zahvaliti im na njihovoj podršci u Avganistanu i Iraku. On će se takođe sastati sa disidentima i obratiti se jednom prodemokratskom skupu. Kasnije ove nedelje Buš će doputovati u Nemačku radi susreta sa liderima vodećih industrijski razvijenih zemalja.

Protestom 150 mladih komunista popodne ispred američke ambasade u Pragu počela je serija demonstracija protiv 24-časovne posete američkog predsednika Džorddža Buša koji je večeras stigao u Prag. Demonstrante iz Komunističkog saveza omladine podsticali su glasnim uzvicima "Neka Buš bazu antiraketnog štita postavi na svom ranču" i penzioneri, simpatizeri čeških nereformisanih komunista.

Mladi komunisti ne protestuju samo protiv plana Vašingtona i češke vlade da u vojnom poligonu Brd južno od Praga smeste radarsku bazu američkog antiraketnog štita već i protiv, kako optužuju Buša, "imperijalističke politike SAD u svetu".

XS
SM
MD
LG