Linkovi

Danas vam predstavljamo psihološki triler "Mr. Brooks"


Poznat bioskopskoj publici kao neko ko uglavnom igra ulogu pozitivaca i heroja Kevin Kostner će se od ove nedelje predstaviti u za njega neobičnoj ulozi serijskog ubice.

Čovek koji tiho recituje mantru udruženja anonimnih alkoholičara je voljeni muž i otac, uspešni biznismen i oslonac zajednice u kojoj živi:

Međutim, gospodin Erl Bruks je takođe i serijski ubica. Maršala, koji učestvuje u prethodnom dijalogu iz filma, igra Vilijem H(a)rt, i on predstavlja otelotvorenje Erlove savesti. Samo Erl može da ga vidi i čuje, ali njihov unutrašnji dijalog pokazuje kakva se borba vodi između instinkta ubice i žudnje da se bude 'normalan'.

Kevin Kostner kaže da je za njega netipičnom ulogom Erla mogao da iznenadi publiku.

“Ja možda igram netipičnu ulogu, ali mislim da je film potpuno u saglasnosti sa svim drugim koje sam radio. Mislimd a ovaj film vrlo lako možete da uporedite sa "Poljem snova" u smislu da je u svojoj senzibilnosti potpuno američki i da je u piotanju originalno iskustvo, kakav bi po meni, svaki američki film treba da bude.”

Kada gospodin Bruks nepažljivo ne namakne zavesu na prozoru prilikom jednog od svojih zločina, očevidac uspeva da ga fotografiše kroz prozor. Koristeći to kao dokaz, gospodin 'Smit' ucenjuje ubicu da ga nauči kako je to oduzeti nekom život. Dejn Kuk, mnogo poznatiji kao komičar, pravi potpuni zaokret u karijeri u ulozi uzbuđenja željnog gospodina 'Smita'.

On je jednostavno mračna, poremećena osoba. Svi mi imao tu neku tamnu stranu, bilo da je reč o voajerizmu ili posmatranju neke jurnjave kolima, dok nam nešto u malom mozgu govori da će doći do sudara, ali i dalje sebe ubeđujemo da moramo to da vidimo. Nekad sam voleo da gledam skijanje i desilo bi mi se da pomislim da će neko pasti i da me baš zanima kako će to izgledati. Svi imamo te male mračne bubice, ali neki ljudi jednostavno to pretvore u nešto mnogo veće. Upravo to je situaciaj u kojoj se nalazi ovaj lik koji igram, tako da sam dao sebi oduška i išao do krajnjih granica.

Kostner kaže da mu je izazov u tumačenju uloge ubice predstavljalo to što je trebalo da prepozna koliko je ta osoba opasna, ali i da shvati kako ona posmatra stvari.

“Bez obzira što gospodinu Bruksu nikako ne možemo da oprostimo, niti da pronađemo opravdanje za nejgova dela, postoje trenuci kada možete da kažete da ga razumete. Nikada ne možete da sažaljevate serijskog ubicu, osim ukoliko ga ne znate oduvek, ukoliko niste odrasli zajedno i znate da ga je neko maltretirao svaki dan. U tom slučaju možete da kažete: 'Ne tvrdim da je ono što je uradio u redu, ali taj jadni momak nikada nije imao šansu u životu'. Zato su filmovi najbolji kada imaju likove koje možemo da razumemo. Ja verujem da u filmu možemo da budemo grozni, ali treba da stvorimo jedan nivo razumevanja. Ne opraštanja, samo razumevanja.”

U filmu "Gospodin Bruks" igraju i Marg Helgenberger, kao gospođa Bruks, koja ne sumnja ništa, atu je i Demi Mur koja tunmači ulogu policijske detektivke, koja naizgled stalno kasni jedan korak za ozloglašenim ubicom. Reditelj filma je Brus Evans, koji je sarađivao i na pisanju scenarija.

XS
SM
MD
LG