Linkovi

Predsednik Rusije Vladimir Putin: Nezavisnost Kosova štetna i opasna


Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je u intervjuu za sutrašnje izdanje nedeljnika "Špigel" da bi nezavisnost Kosova bila štetna i opasna i zatražio da se dalje traži kompromisno rešenje za Kosovo.

Putin je na pitanje da li zemlje sa pravom veta u Savetu bezbednosti UN još uopšte mogu da pronađu kompromisno rešenje za Kosovo rekao da bi "kompromis već odavno predložio, kada bi takvo rešenje znao".

"Ne znam ga. Ali, strpljivo se mora dalje tragati za takvim rešenjem", rekao je ruski predsednik.

Putin nije neposredno odgovorio na pitanje šta će Rusija učiniti ukoliko Kosovo jednostranim potezom proglasi nezavisnost. Istakao je da Kosovo nije pojedinačan slučaj i da "na tri terotorije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza - u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju - narodi već 15 godina imaju svoj parlament i predsednika i smatraju se nezavisnim".

"Ne možemo u slučaju Kosova da dopustimo nezavisnost, a drugim narodima uskratimo pravo na samoopredeljenje. Nezavisno Kosovo bi bilo podrška separatizmu u Evropi", rekao je Putin.

On je naveo da bi se takva nastojanja pokazala kod Baskijaca, u Škotskoj i posebno na Balkanu.

"Zašto bismo sve to provocirali. To je štetno i opasno", ocenio je ruski predsednik.

Putin naredne srede dolazi u Nemačku gde će od 6. do 8. juna u Hajligendamu učestovati na samitu sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G-8. Nekoliko sedmica kasnije, 1. i 2. jula Putin će se sastati sa predsednikom SAD Džordžom Bušom u njegovoj letnjoj rezidenciji u Kenebankportu. Nemačke diplomate ocenjuju da će Kosovo zapravo biti ključna tema o kojoj bi tom prilikom odluku mogli da usaglase Buš i Putin. Zato tumače da otpada mogućnost da će se samit u Hajligendamu zaista ozbiljno baviti Kosovom.

XS
SM
MD
LG